Efter otaliga förkultiveringsförsök i mina unga odlarår fick jag till slut lov att ge upp med moroten! Det blev ju galet varenda gång. Emedan rödbetan alltid fungerade så visade morötterna ytterst tydligt att förkultivering inte var deras grej. Så jag backade och gjorde om och gjorde rätt och sår nu sedan flera år tillbaka fröna direkt i jorden. Det klurigaste med morötter nu för tiden är att lagra dem så att de behåller spänsten bra och länge. I detta kortavsnitt av podcasten "Två odlare emellan" Talar Sara och jag om hur man bäst lagrar morötter och andra rotfrukter. Klicka HÄR så kommer du till aktuellt avsnitt / Johannes.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa varför morötter inte går att förkultivera. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________
Våra barn och deras
vänner brukar med spänning vänta på att få skörda de tillsammansodlade
morötterna i vår stadsodling. För att inte låta väntan bli för lång försöker vi
skynda på skörden så gott vi kan. Redan på senhösten direktsår vi den första
omgången morotsfrön som sedan ligger beredda i jorden inför vårens ankomst.
Morötterna som såtts på senhösten kan vi skörda i slutet av juni och ganska
snart därefter kan barnen sätta tänderna i nästa skörd, morötterna som såtts på
våren. Vi sköljer dem och äter direkt. Alla vill alltid ha mer. Ett barn som
får ta upp en morot ur jorden och skölja i en vattenspann, det är vår lyckliga
sinnebild av grönsaksodling.
Morot är en växt som är
väldigt svår att förkultivera. Anledningen är att det vid en omplantering
nästan alltid går av några rottrådar, även om det inte går att se med blotta
ögat. När det händer bildas flera missbildade smårötter istället för en enda
kraftig och slät rot. Detta kan också inträffa om du odlar morötter i en jord
med mycket sten och grovt organiskt material; de trivs bäst i en sandig jord
som innehåller mycket finfördelat organiskt material och är rik på mineraler.
____________________
Denna sallad brukar serveras som förrätt på vår favoritrestaurang när det gäller asiatisk mat. Salladen blev snabbt barnens favorit och vi frågade en gång om innehållet. Med tiden har vi skapat våra egna variant så vi kan njuta av den även hemma. Extra lyxig blir den såklart med hemodlade grönsaker och egengjord äppelcidervinäger. Klicka på bilden så kommer du till receptet.
Vill du testa att höstså morötter klickar du HÄR så kommer du direkt till vårt inlägg om detta.
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop och skriv FarbrorGrön så köper du boken med 10% rabatt. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres
Tack snälla farbror grön för en så fin och lärorik blogg! Hittade idag Era fina recept som gjorde mig extra glad. Adventskalenderns grönsaksteckningar är oxå fantastiska vackra. Jag gav min svärson "alla fingrar gröna" förra julen, den har varit ett bra stöd när de som nybörjare skaffat kolonilott i pungpinan
SvaraRaderaMånga kramar från en grön tant