Bondbönor sår man ju traditionellt direkt på friland och inte helt sällan tillsammans med potatis. Det händer att vi gör på det sättet också vissa år även om jag faktiskt helst förkultiverar dem. Vad omständligt kanske du tycker? Ja kanske det, men eftersom jag inte höst eller vårgräver våra odlingsplatser så är det ganska smidigt att ha ett gäng bondbönsplantor redo att stoppas ner i jorden precis efter att jag grejat och gödslat den under våren.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om min/ Johannes relation till bondbönor. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________
Johannes växte upp med en
mormor som hade ett litet rött hus med vita knutar där hon odlade rosor och
eterneller och mängder av andra ettåriga och perenna växter. Hans första
smakminnen av hemodlade grönsaker kommer från hennes trädgård; hon hade ett
litet grönsaksland där hon ofta odlade bondbönor. När det skulle plockas bönor
till ängamatssoppan fick Johannes följa med ut och skörda. Varje gång vi sätter
en böna i jorden eller stoppar en i munnen är Johannes mormor med oss.
Bondbönor kan använda
kvävet från luften genom att samarbeta med kvävefixerande bakterier vilket gör
att du oftast inte behöver gödsla dem. En odlingsklassiker är att samplantera
bondbönor och potatis. Då sår eller planterar du bondbönorna mellan
potatisraderna med ett avstånd mellan varje böna på 30 cm och ett radavstånd på
50–60 cm.
____________________
Nu för tiden tar vi eget utsäde från bondbönor och odlar därmed bara en sort i respektive odling.
Kika gärna på filmen när vi tar eget frö och bär med dig informationen det till nästa säsong. Att skörda eget frö är att skörda framtidens mat, visst är det vackert!
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop och skriv FarbrorGrön så köper du boken med 10% rabatt. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar