onsdag 9 december 2015

Vegetariska köttbullar med mandel och västerbottenost

Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens.

Ingredienser till ca40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven ost, förslagsvis Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/4 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning
1 liter vatten
2 msk av Kung Markattas grönsaksbuljong

Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör

Gör så här: Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan.  Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.

Tips: Vill man ha dem på julbordet så gör dem med fördel dagen innan och spar stekningen till aktuell dag.

7 kommentarer:

  1. Mmmm, det där lät riktigt gott! Måste testa till julbordet :)

    SvaraRadera
  2. Riktigt goda! Kommer lätt göra dessa fler gånger. Ett tips är att också blanda i några droppar kolorit för att få en mer "köttbullig" färg :)

    SvaraRadera
  3. Det har du rätt i Petter, tack för tipset :)

    SvaraRadera
  4. But med fördel ut vattnet mot soya, både för färg och smak.

    SvaraRadera
  5. Blev riktigt goda! Kommer nog göra succé på julbordet imorgon :) /Una

    SvaraRadera
  6. Är det någon som kokat dem å sedan fryst för att steka efter n0gon dag?

    SvaraRadera
  7. Det går jätte bra att frysa in. Ta gärna en vitlöksklyfta och den indiska krydda garammassala...mums.

    SvaraRadera