Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens.
Ingredienser till ca40 bullar
100 g sötmandel
1½
dl finriven ost, förslagsvis Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/4 gul lök
fint hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2
msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 msk av Kung Markattas
grönsaksbuljong
Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör
Gör så här: Riv eller mixa
mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken.
Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små
bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen
sedan. Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i
bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett
durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.
Tips: Vill man ha dem på julbordet så gör dem med fördel dagen innan och spar stekningen till aktuell dag.
Mmmm, det där lät riktigt gott! Måste testa till julbordet :)
SvaraRaderaRiktigt goda! Kommer lätt göra dessa fler gånger. Ett tips är att också blanda i några droppar kolorit för att få en mer "köttbullig" färg :)
SvaraRaderaDet har du rätt i Petter, tack för tipset :)
SvaraRaderaBut med fördel ut vattnet mot soya, både för färg och smak.
SvaraRaderaBlev riktigt goda! Kommer nog göra succé på julbordet imorgon :) /Una
SvaraRaderaÄr det någon som kokat dem å sedan fryst för att steka efter n0gon dag?
SvaraRaderaDet går jätte bra att frysa in. Ta gärna en vitlöksklyfta och den indiska krydda garammassala...mums.
SvaraRadera