De finaste smörstekta surdegsplättarna får du om den peppade surdegen inte är alltför fast utan ganska rinning. Är den väldigt tjock så puffar de upp och blir ganska stora (vilket passar ypperligt till glass och sirap). De här plättarna vill man inte ha mer en 3-4mm tjocka.
Ingredienser till 4 bakelser
Peppad vetesurdeg, ca 2-3 dl
Jordgubb & rabarbersylt
Några styckfrysta smultron
Vaniljstång i pulverform ca 1/2 tsk
1dl grädde
1/2 tsk socker till grädden
1 klick smör
1 skvätt rapsolja
Gör så här: Stek åtta stycken surdegsplättar i smör och rapsolja så att de blir lagom knapriga (inte för hårt). Låt dem svalna och vispa grädden. Häll över jordgubb & rabarberssylt på den nedre av bakelsens plätt. Bre på grädden ovanpå sylten, lägg på den översta plätten och toppa med några styckfrysta smultron.
Underbart god för både stora och små.
Peppad surdeg?
När jag bestämmer mig för att baka eller steka surdeg och jag bestämmer mig oftast att baka en dag frammåt. Så tar jag fram surdegsgrunden dagen innan, matar den och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Har allt gått som det ska så har den svällt upp, är massor med hål i den och är trådig och luftig. Perfekt alltså! Det är surdegsgrunden jag steker i smör och njuter med sirap och glass kolla in receptet på smörstekt surdeg här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar