tag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post4425583540167603515..comments2023-10-30T09:27:41.369+01:00Comments on Farbror Grön: Göra biokolUnknownnoreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-73107978599107916942018-10-21T15:50:34.856+02:002018-10-21T15:50:34.856+02:00Jeg spurte en landbruksforsker om kritisk temperat...Jeg spurte en landbruksforsker om kritisk temperatur for biokull. Svaret er rundt 400 grundt. Temp opp mot tusen kan gi kreftfremkallende stoffer. Han sa at grillkull er laget på lavere enn 400 gr vanligvis, og det kan man greit mette og det vil gi effekt. Men effekten blir kortvarig. Man må fylle på ofte(re). Tungmetallerfantes nok i brensel fra industriområder.men forsvinnende lite, og ikke mer enn fra andre kilder. Han ville ikke fraråde bruk av aske f.eks.mishkahttps://www.blogger.com/profile/06395603172650720500noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-8610808977242319152017-10-30T11:02:38.220+01:002017-10-30T11:02:38.220+01:00Jo det ska gå.
/ JohannesJo det ska gå. <br />/ JohannesFarbror Grönhttps://www.blogger.com/profile/03768291429602577960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-5887993334459390782017-10-30T10:14:13.725+01:002017-10-30T10:14:13.725+01:00Kan man inte använda vanlig grillkol som man köper...Kan man inte använda vanlig grillkol som man köper till grillen?<br /><br /><br />/LasseLassehttps://www.blogger.com/profile/03639000212972125191noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-10969135480027876952017-10-16T12:09:09.209+02:002017-10-16T12:09:09.209+02:00Bra där!Bra där!Shttps://www.blogger.com/profile/01498766928973465616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-6879262611992284652017-05-19T11:33:05.516+02:002017-05-19T11:33:05.516+02:00det är bättre att bränna upp mindre ved runt om de...det är bättre att bränna upp mindre ved runt om den mindre tunnan annars så släpper det bara ut massa koldioxid ändå P.S för att ladda biokolet måste du lägga det i näring som urin eller din kompostAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-22340817675735716432017-04-04T13:18:48.048+02:002017-04-04T13:18:48.048+02:00Jag har kommit fram till att det enklaste är att s...Jag har kommit fram till att det enklaste är att skörda kolen direkt från brasan. Om man vill ha lite volym på sin tillverkning och vet vad man eldar.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06423293516796720222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-29605545156311298442017-04-03T08:40:42.994+02:002017-04-03T08:40:42.994+02:00Det är ju stor risk för kadmium i kolen också. Ant...Det är ju stor risk för kadmium i kolen också. Antar att det är olika gränsvärden för tungmetaller i grillkol mot biokol, men det vet jag inte. Förhoppningsvis brassar man inte tungmetaller under burgarna heller...Johannahttps://www.blogger.com/profile/09746565184914577871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-1581868084929022822015-12-13T17:05:53.687+01:002015-12-13T17:05:53.687+01:00Lite pink i hinken eller på högen. Och/eller lite ...Lite pink i hinken eller på högen. Och/eller lite Bokashi-lake kanske?Kerstinahttps://www.blogger.com/profile/17331264482851337103noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-88628763051526444312014-03-05T22:21:46.046+01:002014-03-05T22:21:46.046+01:00När vi eldar i kakelugnen så blir det alltid ca 3 ...När vi eldar i kakelugnen så blir det alltid ca 3 liter kol kvar, då jag stänger spjället när lågorna dött ut. Resten kolar. Samlar allt i en tunna och till våren tömmer jag urin från mulltoan och sen ut i landet. Ska bli spännande att se resultatet.Lottahttps://www.blogger.com/profile/09208526410213460883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-25927670326404643112013-10-01T18:03:01.733+02:002013-10-01T18:03:01.733+02:00Jo det har du rätt i, man bör nog mätta den med nå...Jo det har du rätt i, man bör nog mätta den med någon flytande näring så att den inte suger. Vi hade så lite kol så vi struntade i det och tänkte att det lär jämna ut sig med tiden. Om man tillverkar biokol av fnas från vedbacken när man ändå eldar så blir biokolet bara en biprodukt av energi som ändå var igång. Börja man bara elda för att tillverka biokol så blir det ju en helt annan påverkan. Vi kommer antagligen att testa det här i liten större skala i framtiden och mer om det då. Jag vet inte om det stämmer med arbetsmiljön men om det gör det så vore det väl behjärtansvärt att vi slutade använda den kolen överhuvudtaget, till både grill och jord. Många grillkol innehåller höga halter av metaller, bifogar ett test här:http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Test-av-grillkol/<br />Farbror Grönhttps://www.blogger.com/profile/03768291429602577960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-22347322410691372462013-09-23T23:38:34.905+02:002013-09-23T23:38:34.905+02:00Men ska man inte låta kolet suga åt sig näring typ...Men ska man inte låta kolet suga åt sig näring typ ligga i hönsgödselvatten, nässelvatten eller urin? Annars suger ju kolen åt sig näringsämnen ur jorden istället för att avge dem... Är det någon som vet vad miljöpåverkan blir om många i ett område eldar för att framställa kol på det här viset - dvs framställer man något ämne eller substans som inte är bra för luft och miljö? Vet att det finns företag som i slutna processer tillverkar biokol. Med tanke på att det går åt rätt mycket (5kg/m2) och det skulle bli mycket eldande är kanske det att föredra? Frågade en av biokoltillverkarna på vårt koloniområde varför man inte kan använda vanligt grillkol. Hon menade att den kolen framställs utomlands under rätt dåliga arbetsmiljöförhållanden och det ska man inte stödja. Någon som vet om det stämmer?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-42101985684494971012013-09-23T23:30:03.835+02:002013-09-23T23:30:03.835+02:00Spännande!Spännande!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1719257330069448761.post-21141570257298995242013-03-27T15:47:40.376+01:002013-03-27T15:47:40.376+01:00Bra tips provade själv fungerade suveränt!Bra tips provade själv fungerade suveränt!Anonymousnoreply@blogger.com