fredag 16 mars 2018

Tomatsådd och omplantering


I unga år sådde jag tomater alldeles för tidigt på året utan växtbelysning och de blev taniga och gängliga. Nu är jag inte alls lika hetsig utan sår dem  i mars - april och det duger gott och väl. Då har ofta det naturliga ljuset kommit åter. Jag sår inte hysteriskt många frön eftersom jag endast behöver 4- 6 plantor av samma sort, då jag senare under året skördar dem på sticklingar. Sticklingsfröking är ett riktigt snabbt sätt att göra nya plantor på men som sagt, först ska fröna i jorden och plantorna växa upp så att det överhuvudtaget blir möjligt att tillverka nya. Så här går det till hemma hos oss.

Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi 
publicerar alla nya. Vi ses på nya farbrorgron.se
Johannes & Theres



Tomatsådd under växtbelysningen i köket.
Som med de flesta sådder hamnar även tomatfröna i de återvunna frukt och grönsaksaskarna. Maken till bättre behållare för frösådd får man leta efter. I år använder jag steriliserad planteringsjord till alla tomatsådder ( för att slippa sorgmyggor) och jag sår dem utan värmematta och utan miniväxthus. Jag ser bara till att hålla jorden fuktig och efter 10 dagar har de flesta frön tittat upp. 

Ett perfekt bestånd av tomater. Dessa plantor kommer ge ca 300 kg tomater uppe på takfarmen.
Alla ni som odlat tomater ett tag vet att man hamnar i det här yviga tillståndet helt plötsligt. Tomater växer snabbt när de väl sätter fart vilket kan skapa ganska mycket stress och huvudbry. Inte sällan ser man nya odlare på sociala medier som förfasas över växtkraften och känner sig villrådiga. Då kan det vara bra att veta och känna till, att tomater är en gröda man kan arbeta med på flera olika sätt och att den inte är speciellt ömtålig. Tomater kan planteras jättedjupt i jorden utan att de tar skada, de bildar nämligen rötter ut med hela stammen. Tomater går också att klippa och både stumpen som lämnas kvar och toppen du klipper av går att använda och används alltid i våra odlingar.

Omplantera så djupt du kan.
Är man ute i god tid är det fantastiskt trevligt att plantera om sina små plantor en och en i enskilda krukor. Men det är inte alltid jag hinner att göra detta . När detta dock sker sätter jag dem alltid plantan så djupt att bara de översta bladen tittar upp. Nu för tiden odlar jag dem under växtbelysning för enkelhetens skull men tidigare om åren var det faktiskt fönstren som gällde. Jag har har bara använt växtbelysning i 6 år.


Vinn tid och plats.
Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man tid. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden.

Klipp bort din gänglighetsångest.
Om du gör som jag, inte hinner eller glömmer bort att plantera om dina tomatplantor, men ändå vill vara rationell och effektiv. Då är det här en mycket bra lösning som får dina plantor att inte bara överleva utan dessutom ge flera nya plantor. Man klipper helt enkelt ner dem och låter dem börja om på ny kula. Den här operationen ger dessutom, på de avklippta plantorna, möjligheten för varje planta att bilda , om det går väl, två toppar. Dessutom ger topparna du klippt av nya plantor. Låter det inte lite väl fantastiskt? Så tänkte i alla fall jag när jag skrev texten.

Klipp inte för långt ner
Se bara till att du inte klipper för djupt. Man klipper inte under första bladparet för så vitt man inte vill döda plantorna. Det bästa är att klippa strax ovanför det andra bladparet eller bladet. Då har du två bladveck kvar där det kan skjuta upp nya toppar. En planta med två paralella toppar ger dubbelt så stor skörd.


10 dagar i vatten och nya rötter
De avklippta topparna hamnar i ett högt glas med vatten och på ca 10 dagar har sticklingarna utvecklat rötter. Då är de redo att planteras i planteringsjord och växa vidare. Ni kanske anar vad som händer med dessa plantor när jag tycker att de blir för långa? Ja , du gissar rätt. Jag klipper av dem också och så håller jag på i i all oändlighet. Vissa år övervintrar jag sticklingarna i källaren.

Perfekta tomatplantor är låga.
När plantorna är klippta lyfter jag ur hela rotklumpen från odlingsbehållaren. Det gör inget om några rötter går sönder, tomater klarar ganska tuffa tag.

Plantklumpen planteras i ny planteringsjord
Sedan planterar jag ner plantklumpen som den är i en ny större kruka. Där får de stå tills jag har plats att lirka ur plantorna en och en och plantera dem i enskilda krukor. Antagligen har jag också kunnat skörda dem på ytterligare en omgång sticklingar innan jag planterar om dem.

Tomatlabyrinten på takfarmen. Vi planterar ut våra plantor i dessa odlingslådor veckan innan midsommar.
Mer eller mindre alla tomatplantor vi planterar uppe på takfarmen i erathboxarna har två toppar på varje planta,  Det gör att vi får dubbelt så stora skördar. Jag skulle aldrig i mitt liv plantera en tomatplanta som inte är avklippt och under 30 cm hög. Vill du göra likadant, se bara till att gödsla lite extra så att det finns näring till plantan med två toppar att utveckla fler tomater.  För visst vet du att planteringsjord på säck bara innehåller näring för 3-4 veckor, det innebär att när din planta ska till att blomma och sätta frukt är näringen redan slut och du kommer få en extremt dålig skörd om det vill sig illa.

Vintersådda plantor tittar upp i växthuset i början av april. Inget extraljus och ingen värme. Visst r det fantastiskt.
För er som gillar att experimentera kan jag passa på att berätta att man kan så sina tomater kallt sk vintersådd. Det har gått bra flera år men förra året, 2017, kom det en extrem köldperiod under påsken. På påskaftonsmorgonen tog jag in alla plantor från växthuset för att rädda dem. 1/3 del av alla plantor dog men resten klarade sig och jag slapp så en ny omgång. Kika gärna in på det här inlägget om du törs våga dig på att så tomater kallt.


Tomater skörare från vintersådda plantor jag räddade under kylan under påsken.

Det är ju så här man vill ha det och det är verkligen ingen omöjlighet. Vi har skrivit mycket om tomater på vår sida och kommer skriva mycket mer, det finns så mycket att berätta om denna underbara grönsak och hur man odlar den. Vill ni läsa ännu mer detaljerat är ni välkomna att kika i vår bok Alla fingrar Gröna. Där berättar vi ingående om denna fantastiska växt. Klicka här så kommer ni till Adlibris, där är den billigast just nu. Jag önskar oss en underbar tomatsäsong.

Johannes

5 kommentarer :

  1. Stort tack för din utförliga beskrivning! Jag undrar om en kan toppa alla tomatsorter? Även busktomater?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jodå det går bra. Många av sorterna uppe på Takfarmen är busktomater.

      Radera
  2. Så fantastiskt det låter det här med att klippa och få två toppar, något man alltid borde göra?! Påverkar det något när tomaterna kommer? Blir det fördröjt? Ger även topparna frukt? Tusen tack!

    SvaraRadera
  3. Här odlar vi bara körsbärs-och pärltomater. Håller dessa för det också?

    SvaraRadera