måndag 8 januari 2018

Chili - när fröskalet fastnar


Jag vet inte hur många gånger jag varit med om att chilins hårda fröskal fastnar på groddarna som tittar upp under frösådden. Kommer inte skalet bort från plantan stannar den i växten där och då för att sedan dö. Vill du rädda plantan måste skalet bort. Här berättar jag om hur du lyckas utan att ha sönder dina plantor.



Vissa sorters chilifrön har lättare att fastna på grodden än andra men då och då händer det på de flesta sorter. Under åren som gått har jag förfinat en teknik som fungerar för mig. Som vanligt i mitt odlarliv ligger det en mängd döda och misslyckade plantor bakom mina experiment. Under åren har jag testat att få bort skalet med nagelsaxar, pincetter, vanliga saxar och med fingrarna. Man kan avlägsna fröskalen på många olika sätt, men oavsett teknik gäller det att verkligen att vara lätt på handen. Nu ska jag berätta om min metod som både är snabb och skonsam, hoppas att du som fortfarande inte har löst detta problem får den där rätta knuffen för att kunna rädda fler av framtidens fastnade plantor. Det är ju så trist om de ska dö när de kämpat sig upp.

Vattnet mjukar upp fröskalet
Om en liten planta står och stampar med sitt fröskal som en mössa under flera dagar är det dags att hjälpa till att få bort den, annars dör plantan. Det första du ska göra är att försöka få en vattendroppe att stanna på fröskalet, alltså på toppen av plantan. Det är inte jättelätt, man kan behöva testa sig fram ett par gånger för att hitta rätt balans med storlek på växt, droppe och hur man lär sig hur ytspänningen fungerar. Efter ett par gånger kommer du finna balansen och får in det i ryggraden. Det är nästan lättast att få droppen att fastna på första försöket när skalet är torrt och absorberar vattnet, men det är inte kört om du misslyckas, det fungerar även när skalet är blött. Försök att sätta på några droppar på plantan under en halvtimmes tid så att fröskalet verkligen blöts ner innan du går till nästa steg.

Håll handen extrem still när du klämmer på skalet och lirka sedan försiktigt bort det.
När vattnet gjort fröskalet mjukt är det dags att sträcka fram sina klåfingriga fingrar och börja klämma.  Det är på högkant av fröskalet du ska klämma, så att de platta sidorna buktar ut och skalet vidgas. Se till att inte dra bort skalet direkt utan kläm först ett par gånger. När du vidgat fröskalet ett par gånger är det dags att försiktigt lirka bort det från plantan. Oftast räcker det med ena handen men ibland, om det känns som att skalet det sitter hårt, kan man hålla försiktigt med ett par fingrar runt stjälken på plantan. Sitter det fortfarande fast kan man som en sista utväg försöka med en nagelsax och klippa försiktigt längs kanterna på fröskalet.  Är det första gången du gör det här? Bli inte förvånad ifall du råkar döda någon planta, det händer även den mest rutinerade. Lycka till

Johannes Wätterbäck

3 kommentarer :

  1. Tack! Det där kan vara användbart!

    SvaraRadera
  2. Åh va bra! Har satt mina första chilifrön nu!

    SvaraRadera
  3. Just! Nu skrev du något som jag inte visste att jag vill ha tips på! Några plantor har man nog knipsat av i misstag när man försökt ta bort skalet!

    SvaraRadera