söndag 10 december 2017

Lucka 11 - Fänkål





Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Bakom den elfte luckan har vi fänkål. Helt klart en av de vackraste grödorna i våra odlingar. Mycket smakrik och användbar såväl rå som tillagad.

Vissa grönsaker ligger där i grönsaksdiskarna och tittar lite slött på en. Man går förbi och tänker inte så mycket på dem. Så har det varit för mig med fänkål. Den sa mig ingenting. Troligen för att vi i min familj inte använt fänkål i vår matlagning. Men så en dag blev jag bjuden på en underbart god fisksoppa med fänkål i och plötsligt fick grönsaken ett helt annat värde. Jag ville såklart prova att odla den själv och fick redan första året en mycket fin skörd. En särdeles vacker skapelse i grönsakslandet med dess dill-likande yviga blast. Och dess fantastiska smak med lakritston har fått oss att hitta många fler användningsområden än soppa. Vår absoluta favorit är en sallad med rå fänkål ihop med en vinägrett smaksatt med cashwesmör.

Vi brukar alltid förkultivera fänkål i april-maj och plantera om den en gång innan slutplantering på tilltänkt växtplats i vår odling. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi omplanterar vår fänkål.  I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.



Omplantering
_______________________                       

När plantorna är 5–10 cm höga.  
_______________________             

Odlingsplatser:
Gärna svalt, 17–20 grader
I soligt fönster (s 244)
Under växtbelysning (s 287) 
________________________                   

Du behöver:
Planteringsjord
Krukor, 7–10 cm Ø
Odlingstråg
Gödselvatten
Växtbelysning (eventuellt)
________________________

1. Grunda varje kruka med 1–2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv och pilla försiktigt upp en planta i taget utan att rötterna skadas. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med jord runt om. De nedersta bladen ska vara precis ovanför jordytan.

2. Ställ krukorna i ett odlingstråg som du placerar i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.

3. Vattna rejält i odlingstråget med ljummet vatten och låt plantorna suga i sig så mycket att du kan se eller känna att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten. 

4. Håll därefter jorden fuktig genom att regelbundet vattna med ljummet vatten. Vattna direkt i odlingstråget. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll i så fall bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du vattnar igen. 
____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar