Kan man odla sötpotatis i Sverige? Det var en tanke som hade legat och gnagt i bakhuvudet på mig väldigt länge. 2016 var det äntligen dags att ta steget fullt ut och vi valde att odla den på takfarmen.
Att odla
Jorden vi odlar i är lätt och det är samma slags artificiella biokolsbaserade stadsjord som vi har i alla pallkragar på taket samt i vår offentliga stadsodling på på Prästgatan, se jordrecept längre ner i detta inlägg.
Det är inte speciellt svårt att odla denna växt och vi har inte särbehandlat den förutom att vi väntat med att plantera ut plantorna lite senare än många andra växer på takfarmen, dvs efter midsommar. Vi har också stoppat ner några störar så att plantorna kunnat klättra, mest utifrån det estetiska. Växten gillar som sagt att ha det varmt, speciellt i början på dess växtsäsong, men på slutet av säsongen klarar den kyla ganska bra, så länge det inte fryser. Vi har knölarna kvar i våra pallkragar sent in på hösten och skördar knölarna någonstans i oktober. På 3- 4 plantor har vi kunnat få fram ca 3, 5 kg av sorten "Erato orange" i en pallkrage, dessa plantor har vi handlat på nätet.
En av sötpotatisplantorna i pallkragen på takfarmen. |
Samtal med ett sötpotatisproffs
Hur förvarar man dem?
Jag kommer inte rada upp alla sorter Emmanuel berättade om, då de är sorter som yrkesodlare odlar och provodlar och som jag inte testat och kan rekommendera utifrån mina egna odlarerfarenheter, det är så jag vill att det ska vara, utprovat av mig först innan jag rekommenderar något till er kära läsare och följare. Men det fanns flera sorter och i olika färger som fungerar i vårt klimat, så vem vet, det kanske kommer en uppsjö av sorter i framtiden.
Tills vidare duger "Erato orange" alldeles utmärkt för mig och jag kommer odla den under 2018 om jag får tag på plantor.
Sötpotatisar köpta på hemköp som rotar sig och skjuter sticklingar. |
Förra vårens sticklingstrend
Våren 2017 var det omåttligt populärt att köpa sötpotatisar från livsmedelsbutiken och få dem att rota sig och skjuta sticklingar, i trädgårdsgrupperna på Facebook dök det upp bilder var och varannan dag. Även om sorterna kanske inte ger så mycket avkastning så är det superkul att göra det här och dessutom otroligt vackert. Jag tycker att det ser magiskt ut när de små bladen helt plötsligt tittar fram genom potatisens skal. Hade jag fattat att jag skulle lagra mina egenskördade sötpotatisar i rumstemperatur så kanske jag hade kunnat göra mina egna plantor av "Erato orange" till nästa år. Nu får jag hoppas på 2019. Här kan ni läsa om hur man bär sig åt när man tar sticklingar av sötpotatis.
En typisk överplanterad pallkrage på takfarmen. |
Recept på Farbror Gröns stadsjord på säck.
3 st 40 liters säckar biokol som dessutom tillsammans med kolen innehåller 20 liter komposterat hönsgödsel, 1 st 50 l säck kogödsel på säck samt 3- 4 säckar ekologisk planteringsjord. Jorden i våra pallkragar är fem år gammal i år och varje år fyller vi på med 20 - 40 liter planteringsjord från gamla chilikrukor samt gödslar årligen med tre rejäla nävar pelleteterat hönsgödsel, tre rejäla nävar grönsaksgödsel samt en halv eller hel näve av ekologiskt algomin eller stenmjöl. Vi gödslar aningen mer där vi odlar kål och majs och lite mindre där vi odlar sallat och dill annars skiljer sig inte gödslingen åt för de specifika grödorna. Ser vi att det växer dåligt så gödselvattnar vi med ekologiskt flytande gödsel.
Du behöver inte följa jordblandningen till 100%, du kan leka dig fram med det du har tillgång till. Att vi byggt jord baserat på säck är att det var enda sättet att få upp all jord på taket, det finns bara små personhissar i byggnaden där takfarmen ligger. Det viktigaste förutom biokolen och barkmullen som ger en bra struktur är att du ser till att gödsla. Gödslet i en säck planteringsjord håller i ca 3 veckor.
Älskar sötpotatis - oerhört gott rostade i ugnen med provencalska kryddor.
SvaraRaderaTack för ett inspirerande inlägg - skall hålla utkik efter plantor till våren !
Ha det så gott och Gott Nytt 2018 !
Vet inte var min tidigare kommentar tog ivägen men försöker väl igen. Sticklingar! Testade att behålla sticklingar i höstas av erato. Det verkar fungera jättebra. Har nu små plantor som står o väntar på våren.hoppas stort på en skörd i år med.riktigt kul att skörda eget ��
SvaraRaderaJag såg en amerikansk odlare som hade sötpotatis och fick någorlunda skörd av knölar, han verkade tycka att den stora behållningen var skotten som hans familj åt som typ spenat.
SvaraRaderaJag hade turen att ramla över en planta på en växtmarknad i våras och var ju bara tvungen att testa. Plantan blev stor och buskig, men blommade inte. När frosten närmade sig i senhöstas skördade jag en handfull knölar. Med tanke på den regniga och relativt kalla sommaren var jag positivt överraskad! Min planta odlades i en stor plasthink på cirka 40 liter som jag fyllt med trädgårdsjord (lätt lerjord) samt gödslat med algomin och benmjöl. Hoppas få tag på plantor nästa år också!
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera