Hur ska man kunna få goda odlingsresultat när matjorden
består av stora hårda lerkockor? Ja, det händer lite då och då att vi får
frågor kring leriga jordar.
Vår mesta odlingserfarenhet består av odling i sandjord,
anläggningsjord eller påsjord. Vi har under lång tid funnit sätt att få jorden att
bli näringsrik, behålla vatten och hålla god struktur.
När det gäller odling i lerjord, har vi inte lika lång
erfarenhet. Men under några år i slutet av 1990-talet och i slutet av några år
runt 2010 har vi haft tillgång till ett friland med lerjord att odla på. På
många sätt är ett friland med lerblandad jord allt man kan önska sig. Lerjord
innehåller rikligt med mineraler som ger gott om mineraler till odlingen och dessutom håller
lerjord fukt ganska bra. Hos många odlare blir dock leran väldigt hård och
omedgörlig och skapar ibland vattenansamlingar. Grönsaker trivs då inte
särskilt bra. Odlare brukar klaga på sin lerjord och önskar sig ofta någon mirakelmetod
för att få jorden så lättbearbetad som möjligt.
Hur skulle Farbror
Grön göra?
Att gräva i en stenhård lerjord kan lätt bli till ett
evighetsprojekt. Istället för att försöka gräva, luckra och blanda ut befintlig
jord med tex hästgödsel år efter år, skulle vi bygga på höjden. Att ha en
mineralrik lerjord som botten i en odling är verkligen en tillgång. Då kan
rötter suga upp viktiga näringsämnen därifrån och vi kommer veta att jorden
hålls mer fuktig med lera i marken, än med sand.
Jobbet med att ordna till det tunga och hårda lerlandet
skulle påbörjas på höstkanten. Ovanpå den befintliga lerjorden skulle vi börja
med att lägga wellpapp. Detta, för att kväva eventuellt ogräs. Wellpappen
förmultnar relativt snabbt. Därefter skulle vi lägga allehanda trädgårdsrens
från övrig trädgård. Löv, blast från gurk- och ärtväxter, ogräsrens, ensilage, fallfrukt, ja allt
möjligt organiskt material. Vi skulle undvika matrester, såvida de inte var fermenterade
enligt bokashimetoden. Om vi skulle vilja kunna odla nästkommande vår, skulle
vi fylla på med både häst- eller kogödsel och även jord. En bra jord skulle
kunna vara någon typ av jord anpassad för köksträdgård som köps i lösvikt på
handelsträdgårdar. Det funkar också bra att beställa stora mängder jord direkt
från ett jordföretag. Då kommer en lastbil och tippar jorden i ens trädgård.
När våren kommer och vi vill kunna börja så eller plantera
ut, skulle förmodligen jorden vara ganska odlingsklar.
Ett varningens ord!
Vi har min farfars gamla jordfräs som vi använt vid några
tillfällen. Resultatet har varit mycket kortsiktigt. Med en jordfräs slår man
sönder jordkockorna och luftar jorden något. Samtidigt som man tänker att
jorden genom jordfräsen nu kommer att bli finfin, dödar man mycket av
mikrolivet i sin jord. Men en jord utan nedbrytare blir jorden ganska död, torr
och tråkigt.
/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
En nackdel med er metod är att leran i botten ändå kan komma att leva sitt eget liv, t ex att det samlas vatten i det lagret när man vattnar, och som blir liggande kvar.
SvaraRaderaVi har prövat den här metoden, och andra också. Jag har nyligen gjort ett jordgubbsland på ovan beskrivna sätt och tror det blir bra. Men till grönsaksland tycker jag det funkar bättre att gräva i leran, tillföra malda pinnar, löv och allt annat och blanda, blanda. Höstgrävz. Och köpa lite påstod för direksådderna, om strukturen är grov. En kvarn för att mala grenar och pinnar till hanterbart material har varit vår väg.
Med min lerjord är marktäckning ett MÅSTE. Annars kan man inte dra upp ogräs alls, för den blir så hård och torr, inget växer sen heller där. Jag grävde och blandade mycket organiskt material första säsongen (rot-ogräset skulle ju ändå bort) och ska nu mest jobba med marktäckning och bokashi tänkte jag. Mycket dåligt med organiskt material djurliv i jorden - den har tidigare blivit brukad med jordfräs och växtnäring på flaska, i många, många år. Får köra mest transplant, för grobarheten är så låg. För-groning av morotsfrö i maizena+vatten=gelé funkade som tips till andra med samma problem! (Allt gillar ju inte att flyttas.) Hoppas det funkar :D
SvaraRadera