måndag 4 september 2017

Poddavsnitt om odling på vintern


Ett vinterskördat savoykålshuvud skördat i snön alldeles runt husknuten.


https://farbrorgron.blogspot.se/2016/11/skorda-under-vintern.html
Klicka på bilden ovan så kommer du 
till inlägget om att skörda under vintern.

För oss handlar vinterodling inte om att odla i snön, det handlar om att lämna kvar en del grönsaker ute i odlingarna och så att säga sprida ut skörden under en längre tid. Allt går inte att lämna, varken chili, tomat eller aubergine klarar minusgrader, men de flesta sorters kål, purjolök, rotfrukter, broccoli och jordärtsskocka klarar sig längre en man ens vågar att hoppas på. Svartkålen klarar knappt av att hålla formen fram till jul men majrovan är tuffare. Röd och vitkål fungerar in i januari innan de säckar ihop men savoykålen och vissa sorters purjolök klarar ofta spänsten genom hela vintern och går att skörda ända in på vårkanten. Den största faran är vintrar som pendlar i temperatur, det kan få de finaste kålhuvudena att bli till halvvissna slemklumpar efter någon månad. Skulle bara vintern med dess snö och kyla vara någorlunda konstant typ -7 grader och 2 dm snö från veckan innan jul till i slutet av mars, så skulle fler växter behålla både smak och form mycket längre. Vissa perenna örter så som timjan och vinterkyndeln lurar under ofta snön och går att skörda under hela vintern. Passa också på att så nya bladgrönsaker under september månad, dessa går ofta att få en fin liten skörd av ända fram till jul. Fler vinterodlingstips finner ni i veckans avsnitt av två odlare emellan.






”Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck” är en podcast med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Johannes Wätterbäck från Farbror Grön. Lyssna på ett samtal om hur vi odlar grönt vintertid. Avsnittet handlar också om några grödor som vi lyckats särskilt bra med denna sommar. 

1 kommentar:

  1. Hej Sara och Johannes! Alltid kul att lyssna på er. Har precis varit ute efter podden och sått 2 rader spenat. Får väl se om jag eller åkersniglarna kommer först. För det första så undrar jag vad quinoan heter (den danska) och om det går att köpa den i konsumtentpåse? Vardå? Sen tänker jag när jag hör Sara beskriva sin vinterodling att det känns mer som om 'vinterskörda' skulle vara ordet. I vilket fall som :-)) har det förlängt min odlingssäsong betydligt, även om den bara är på 20 m2 . Karin (som odlar på PlantParken i Malmö).

    SvaraRadera