fredag 18 augusti 2017

Fermentera kiss

Fermentera kiss
Att börja dagen med att springa ut till en svart plasttunna med tättslutande lock och i detta angelägna morgontillstånd försöka få upp det tättslutande locket utan att det skvätter ut något är sannerligen ett äventyr. Kanske är det därför jag experimenterar med just detta vid stugan och inte på balkongen i centrala Västerås. Skönt att slippa ha publik när man experimenterar med guldvatten.

Det tar några veckor innan man fyller en 20 literstunna med eget härtappat kiss. Trots att både jag och lillkillen gått dit ofta tog det en bra stund innan vi ens kom upp till hälften. Men när vi var där, när vi hade samlat så pass mycket, var det dags att tillsätta spännande saker för att se vad som skulle kunna hända.

Alla ni som samlat kiss vet att kiss får en aningen mustig doft efter ett par dagar / veckor i 20 - gradig temperatur. Det var just det som fick mig att bli nyfiken på att tillsätta samma slags bakterier man använder till bokashi, i hopp om att den råa doften skulle kunna mildras. Så är det ju med det man bokashikomposterar, det doftar ju inte illa. När jag experimenterar prövar jag mig stegvis fram. Visst har jag ett slags önskemål jag hoppas på, i det här fallet att doften av kiss helt ska försvinna, men ofta får jag anpassa mitt experiment efter resans gång. Jag aktar mig för att påstå att det jag gör är vetenskapligt. Nej, det vilar på erfarenhet och mina slutsatser kommer därifrån.

Förlåt, jag glömde berätta för dig som inte är så bevandrad när det gäller kiss och odling. Kiss är rena supergödslet i såväl grönsaksodlingar och rabatter. Det har sagts, men jag minns inte riktigt vart just nu, att om vi kunde ta hand om allt vårt kiss skulle det täcka 70% av gödselbehovet för alla grödor vi odlar. Är det sant är det en hisnande tanke att vi går omkring med så mycket fint i våra kroppar.




Nåväl, nog om detta för ett tag. Efter ett par veckor hade vi fått ihop en rejäl skvätt jag och min son och det luktade inte direkt parfym. Jag tillsatte både EM och EMA samt rörsockermelass. EM / EM-1 som det också kallas är bakterierna i vilande form och EMA är EM som man aktiverat, väckt dem liksom. För att bakterierna ska vakna och överleva, ha något att äta, tillsätter jag rörsockemelass. Det lärde jag mig att inte snåla med när jag gjorde fermenterat nässelvatten förra året. Tar man för lite rörsockermelass uteblir fermenteringen.

Mitt recept: Jag har tillsatt ca 2 dl rörsockemelass och 1 dl EM och 1dl EMA (i form av mikroferm, säljs i bag in box förpackningar) i två omgångar under två veckor, dutat i lite då och då när jag fyllt på med kiss. Sista gången jag fyllde på med ovan nämna preparat slängde jag också ner ett par nävar biokol. Jag tänkte, det kanske kan ha en bidragande effekt för att minska doften. Vet dock ej om det hade någon inverkan.

Hur jag experimenterar och ser på kreativitet: Ibland skriver jag ner allt i minsta detalj när jag experimenterar och gör om samma experiment ett par gånger. Men det har är mitt första kissfermenteringsförsök och i det här fallet har jag höftat lite med de olika substanserna och provat mig fram rent erfarenhetsmässigt. Jag är inte kemist eller biolog i grunden och jag har ingen avancerad labbutrustning ( tyvärr). Däremot älskar jag alla former av naturvetenskapliga äventyr och att pröva mig fram och testa olika saker. Det är själva nerven i mitt odlande och matlagning.

När jag var ung var jag, som så många andra unga, lite osäker och gick fram på stapplande ben och hoppades på att träffa människor som kunde bättre än mig och ge mig allt det där jag saknade kunskapsmässigt, gärna allt förpackat i samma person och på ett lättillgängligt sätt. Jag träffade några sådana människor i min ungdom men aldrig den där utopiska mästaren. Det var liksom inte renodlade kreatörer och inspiratörer utan oftast äldre trädgårdsintresserade kvinnor som delade med sig av sina tips och funderingar. De hade ofta utvecklat en hel del spännande tankar och en känsla för det gröna genom erfarenhet. Mycket sällan tyckte de inte att det var något märkvärdigt de förmedlade, men det var det. Märkvärdigt och viktigt för mig. Så glad att jag fick chansen att möta dessa människor.

Om det är något jag skulle vilja förmedla till dig som prövar dig fram så är det, släpp taget och våga testa. Det kanske inte finns en fullärd lärare, en fullkomlig bok eller en fantastisk hemsida med alla svar för att fylla dig med kunskap. Ditt jobb är kanske att samla alla delar du kan finna för att bygga din helhet och förmedla den. Det kanske är du som ska bli den där läraren och förmedla din kunskap och inspiration till andra. Att samla kunskap är en sak men att få den grundad i ditt inre, att leva med den och uttrycka den är en helt annan sak. Att misslyckas är en del i den resan.

Tänk att kiss med lite bakterier och kol kan bli så vackert!

Resultat: Nu är det augusti och kisset, de första dropparna fyller snart 8 veckor. Doften har successivt mildrats och det doftar mer av rörsockermelass och EM-koncentrat. Visst känner man kissets doft, men det slår inte emot ansiktet som en vägg av urin utan som ett mörkt, mustigare gödselvatten utan några förruttnelsetoner.

Tänk på:  Det är viktigt att man sätter på locket när man donat klart med substanserna. EM och EMA jobbar bäst med locket på. För dig som är superintresserad att testa det här trots att det snart är höst, då man har föga användning av näring. Ställ  då den fyllda hinken frostfritt över vintern och spar det tills det är dags att gödselvattna nästa år tex vitlöken i april - maj. Lycka till där ute / Johannes


7 kommentarer:

  1. När kisset hälls ut på jorden ska det väl vara dagsfärsk? Hur går det ihop med att spara och använda efter flera månader. Det luktar ju amonika. Det kan man väl inte göda växter med?!

    SvaraRadera
  2. Hallå! Vad har du fått det ifrån?

    SvaraRadera
  3. Jag gödslar m sparat kiss, funkar jättebra! De som tror att det måste vara färskt kiss är ute o cyklar på djupt vatten...det finns många påhitt o lögner i den här trädgårdssvängen...T.ex bönderna sprider naturgödsel vår o höst...INTE varje gång de har gjort rent i sina ladugårdar...När jag började arbeta i vården på 70-talet, sålde avdelningarna urin till trädgårdsmästarna i staden, inte varje gång vi hade tömt en potta efter en vårdtagare

    SvaraRadera
  4. Anledningen till att man "ska" använda färskt kiss är för att det då inte luktar. Trevligare att hålla på med helt enkelt. Har inget med näring eller gödselverkan att göra. Tror den myten har vuxit fram eftersom de flesta idag lever så långt ifrån det naturliga. Inte många som vet hur det luktar när man tar ut en stöbädd på våren. :-)

    SvaraRadera
  5. Faktum är att om en vill använda urin till matgrödor ska en förvara det i sluten behållare vid 4-20 grader i minst en månad, helst längre, för att eventuella patogener (alltså sjukdomsalstrande bakterier osv) ska dö.

    SvaraRadera
  6. En poäng med att använda urinet relativt snabbt är väl att kvävet finns kvar? Ofta är det ju det man vill åt, och om urinet får stå, avgår en del av just kvävet i form av ammoniak.

    SvaraRadera