lördag 29 juli 2017

Sen gallring av morötter och tidig skörd


Måste man gallra morötter? Svaret kan bli både ja och nej. Men jag skulle nog säga ja om var tvungna att välja bara ett svar.

Morotsfrön är otroligt små och alla som har sått egna morötter någon gång håller nog med om att det är otroligt svårt att få fröna att hamna på ett bra avstånd ifrån varandra. Det finns några olika hjälpmedel som tex remsor med frön, men vi har aldrig provat sådana.

Vi försöker efter bästa förmåga att fördela fröna glest. Anledningen till att avstånd behövs, är helt enkel för att morötterna ska kunna bli kraftiga och fina. När morötter växer för nära varandra finns två scenarier, antingen blir rötterna små och taniga eller så slingrar de ihop sig med varandra. Det är ganska svårt att få sina frön på ett jämnt och lagomt avstånd från varandra, alltid är det något frö som ramlar ur handen och hamnar på tog för nära något annat. Men, lyckas man med att sprida sina frön väl, kan det hända att gallring inte behövs.


Att göra gallrandet till skörd
Jag brukar vänta med gallrandet tills blasten är någonstans mellan 20-30 centimeter. Då finns chansen att en del rötter hunnit bli ganska stora. Morotsblast består av ett flertal stänglar och ibland kan det vara svårt att se om det är flera plantor som växer nära varandra eller ifall det är en extra stor morot.

Om man upptäcker kluster av plantor, brukar jag försiktigt dra upp den morot som verkar störst. Det gör jag för att kunna äta upp. Att gallra för att lägga på komposten, känns oerhört onödigt. Det är också av den anledningen jag väntar med gallringen, dvs för att kunna dra upp ätbara godsaker.



Jag tycker inte att det finns någon anledning till att gallra allt på en gång. Jag tar ett gäng trångbodda morötter då och då när jag behöver dem till mellis eller middagen. I detta fall är ju gallringen egentligen en tidig körd. Är man extra resurssnål använder man morotsblasten i maten kanske i en pesto eller så blir det till ett tillskott av täckodlingen.




Genom att gallra kontinuerligt blir avståndet med tiden perfekt för de sista morötterna och de får chansen att bli stora. Här ovan tycker jag att avståndet tills vidare är bra. Verkar det bli för trångt framöver är det ju bara att knycka några morötter till.

/ Theres Lundén



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar