söndag 9 april 2017

Farbror Gröns vinnarbalkong!



Vi har byggt upp årets bästa balkongutställning på nordens största trädgårdsmässa i Älvsjö. Med inställningen "vi är glada för att få vara med och struntar i att det är en tävling" kammade vi ganska oväntat hem guldmedaljen.  

Juryns motivering löd: 

" Balkongen utstrålar odlingsglädje, personlig närvaro och lekfullhet. 
Den stimulerar odlingsintresset och intentionen att uppvisa en odlares 
hela liv har uppfyllts. Här vill vi odla. Här vill vi bada. 


Under mässdagarna fanns vi då och då på plats i vår balkong och pratade med förbipasserande mässbesökare. "Det händer så mycket i er balkong och man kan ser framför sig hur ni liksom går uppför stengången bort mot växthuset för att greja lite", uttryckte någon och tittade drömmande ut över vår monter och bakgrundsbild.



När Johannes, påbörjade sin odlarväg var det just i den trädgården som syns på bakgrundsbilden. Trädgården är anlagd på en rullstensås av hans mamma några år innan han föddes och som ung vuxen tog han över ansvaret för den. När vi, jag och Johannes, träffades kom jag att tycka om trädgården lika mycket som han. Det blev naturligt från första stund att hjälpas åt med den och tillsammans göra den till vår trädgård. Så fort vi får tid åker vi till lantstället i skogen. Det vanliga scenariot är att Johannes numer mest sköter grönsaksodlingen och jag rensar ogräs och baxar stenar. 

När jag kom till trädgården första gången häpnade jag över alla dessa vackra stenar som avgränsar rabatterna från varandra i häftiga och väldigt stenpartier. En påbörjad stengång var anlagd på ett ställe och jag såg det som min uppgift att slutföra den. Med obegränsat med stenar i alla dess former och storlekar fanns oanade möjligheter och stengången avslutades med en rundel med plats för utemöbler. Gången på bakgrundsbilden är den senaste delen i stengången. Den binder samman torget och husets farstukvist. Bland stenpartierna finns en samling av blommande perenner. Återkommande i hela trädgården syns Johannes favoritvårblomma Primula. Den återfinns på en av skolaffischerna. Den mest vanliga primulan är Gullviva, men hos oss har vi mängder med varianter och färger.

Trädgården ligger bland höga tallar, granar och allehanda lövträd. Djurlivet är tämligen rikt och fascinerar oss alla. Vildsvin, dovhjortar och rådjur strövar runt husknuten och fågelbon byggs och ägg kläcks, ibland så nära att vi ser när ungarna ska ta sin första flygtur.  Johannes, som känt skogen så länge han kan minnas, särskiljer fågelsångerna från varandra. Nötskrikan skränar mest men väcker stor uppmärksamhet när den dyker upp i trädgården med sin färggranna kostym. Lite som en exotisk djungelfågel mitt i våra svenska blandskog.



I vår balkong har vi detta planteringsbord, som också fungerar som underlag då vi fotograferar mat. Där finns sådder och plantor som behöver planteras om. Vi sår gärna tätt i plastbyttor. På bordet finns också en hel del skörd från förra odlingssäsongen lagrad på olika sätt. Vinäger, mjölksyrad chilisås, torkat chilipulver, torkade tomatskal efter tomatsåstillverkning, torkade steviablad, örtsalt, vinbärssaft mm. Hela vårt hem brukar tidvis vara belamrat med växter på tork och syrningsprocesser i burkar som bubblar och jäser.


Vi får ofta frågan om hur vi får energi till odlande och bloggande. För vår familj har det varit viktigt att njuta av ett varmt bad. Johannes ligger där så gott som varje kväll och jag hittar honom ofta bläddrandes i frökataloger eller filosofiböcker. Det är där i badet han får nya odlaridéer och genom filosofin får han tillgång till nya perspektiv att se världen på. Ibland kan även ett glas rött ge en och annan ny tanke.

Att vara fokuserad och kunna vara produktiv på ett sunt sätt kräver att man arbetar med sitt inre. Johannes hittade för femton år sedan till meditationen och har kontinuerligt mediterat genom åren, till en början på pall och med billiga rökelser. Nu används den svarta kudden i montern och favoritrökelserna har blivit en speciell doft från Japan. Genom meditationen tränas fokuseringsförmågan och man blir mer närvarande i stunden.



Både jag och Johannes spelar och sjunger mycket och flera olika instrument finns tillgängliga i vårt hem. När vi vill ta en paus från allt odlande stämmer vi gitarren.

Innan vi byggde upp vår balkong funderade vi på vad vi egentligen ville visa. Vår egna balkongerfarenhet är under all kritik. Altid har vi lyckats pricka in nordvästlig riktning med trädtoppar som skuggar. Vår nuvarande balkong har mest blivit en fotostudio och förvaringsplats. Men om vi fick drömma...hur skulle då den allra mest perfekta uteplatsen te sig? 

Jo, den skulle ligga i skogen, med närhet till vår skogsträdgård. Ett badkar, meditationsmatta och gitarr. Och naturligtvis fullt med växter i olika stadier, frön och skördar. Helt enkelt ett odlarliv. Farbror Gröns odlarliv.



3 kommentarer:

  1. Grattis till er! och så vackert formulerad text, jag känner odlarlusten ni så fint förmedlar, omän vi ff skottar snö här uppe i zon 6.

    SvaraRadera
  2. Grattis!! Var där på mässan på fredagen och er balkong var exakt som texten beskriver. Riktigt mysig och med mersmak att odla och njuta.

    SvaraRadera
  3. Balkong? ser ut som en terassträdgård. min balkong är 2 kvm =P

    SvaraRadera