fredag 24 mars 2017

När komposten inte fungerar


Jag har gått förbi de här komposterna i ett par år nu. Jag passerar dem när jag går med småodlarna till skolan. Visst är de fina, men gör de sitt jobb? Blir det verkligen jord i dessa nätkomposter? Eller är det kanske meningen att de ska bevara tidigare års trädgårdsrens likt installationer och stå där som vittnen över forna odlingssäsongers gräsklipp, trädgårdsrens och löv?

Nej antagligen inte. Syftet med dessa nätkomposter är inte att de ska bevara materialet, jag är övertygad om att tanken faktiskt är att det man lägger i dem ska bli jord, men varför blir det inte jord då?

Låt mig berätta om min pappas kompost som han snickrade ihop när jag bara var några år gammal. Han byggde en stor fyrkant av ungefär tre dubbelpallkragars storlek på höjden. Stommen var konstruerad av sidorna från en gammal spjälsäng och på insidan klädde han in den med kycklingnät och runt spjälorna virade han en stor reva platonmatta. Kycklingnätet han klätt insidan med nuddade aldrig botten i min pappas kompostbyggnation, det hängde som en behållare i behållaren och det blev ett mellanrum mellan marken och och materialet som låg i den, ca 10 cm mellanrum.

Efter att pappa fyllt den med löv blev den just stående med dessa löv. Jo det var sant som han sa, det var en hel del eklöv men det var ändå något som inte riktigt stämde. Det hände ingenting med materialet, det sjönk inte ihop, det blev inte jord och man kunde inte fylla på med mer trägårdsrens eftersom det aldrig bröts ned. Det var inte bara ett, två eller tre år den blev stående utan i hela 20 år innan jag tillslut demonterade behållaren och la löven i min kompost bakom huset. Stackars pappa tänkte jag, han som är så bra på att experimentera och uppfinna saker, han hade inte fattat det mest elementära när det gäller nedbrytning, kontakt och fukt!
De där stackars löven hängde som en nätkokong i sitt kycklingnät i hans spaljekompost. Perfekt om man vill att löven ska torka och att mikroorganismerna, främst maskarna inte ska kunna ta sig till materialet man lagt i behållaren. Det blir liksom för högt för maskarna att hoppa upp 10 cm  från jorden och upp i löven, de är inte skapade för det. För att en traditionell kompost ska fungera som bäst behöver det finnas mängder av nedbrytare i materialet som ska komposteras och att den hålls fuktig. Att det är öppet i botten och att sidorna är täckta är en bra försäkring för att en kompost ska kunna tillverka jord.

Nätkomposter ger inte den där fuktigheten som krävs för att det ska bli jord under ett år. Och så en sak till, en kompost som grävs om varje vår och höst ger mer jord än en som inte grävs om.

Lycka till / Johannes


10 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag har en varmkompost och i den så är det massvis med små vita/genomskinliga maskar. Med massvis menar jag inte ett 100tal utan snarare 10 000-tal. Är detta någon ohyra/skadedjur eller vad är det. Strösslar även bukashi på min kompost emellanåt. Tycker komposten ändå håller ganska bra fuktighet. Kan du möjligtvis svara på detta som är mer erfaren än jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är maskbebisar.

      Radera
    2. Det känns konstigt att det skulle vara det eftersom de inte växer. Men jag har ingen aning ��

      Radera
    3. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Enchytraeidae det är troligen någon art av dessa maskar.

      Radera
    4. Enkyträer tänker jag också. Små vita maskar som ofta odlas till akvariefoder men som från början finns som nedbrytare i marken.

      Radera
  2. Min mammas kompost var bättre. Hon la en (med tiden ganska) lång limpa på marken i en sluttning bakom hallonhäcken. 60cm bred ca50 cm hög. Skuggigt. Den byggdes på åt ena hållet hela tiden. Och hon kunde varje år ta ny jord från övre ändan.

    SvaraRadera
  3. Hej! Går man runt och tittar på kolonilotter eller folks trädgårdar så är nätkomposten otroligt populär. Undrar varför egentligen. Om man råkat göra som alla andra och skaffa en, vad kan man täcka den med på sidorna för att den inte ska torka ut? Eller kan man bygga om den?

    Mvh
    Christina

    SvaraRadera
  4. Antagligen för att nätkomposten håller materialet på plats och man tycker det ser prydligt ut. Den kan ju fungera som uppsamlingsbehållare för materialet man ska kompostera senare, men en riktig kompost gör man i en hög där man blandar organiskt material och även jord för att det ska hållas på plats och inte torka ut eller blåsa bort. Men det har inte så många fattat av npgon anledning, trots att det skrivits massor om hur man gör kompost.

    SvaraRadera
  5. Jag har haft nätkompost på min odlingslott och tycker att det har funkat utmärkt till min begränsade yta. Varje åt flyttar jag den, tar materialet överst som inte blivit jord och hivar i botten på det nya stället.

    SvaraRadera
  6. Hej! Vi köpte en biokub och har ställt den på asfalt för att det ska vara lätt att komma till när man ändå slänger brännbara sopor i behållaren bredvid. Kommer det fungera med tanke på maskarna? Kan man tillsätta mask uppifrån?

    Mvh Erica

    SvaraRadera