fredag 3 februari 2017

Omplantera chili, omplantering 1


Chili är den växt som vi odlar som tar längst tid på sig från sådd till utplantering. Sorterna som tillhör släktet C. chinense är de som tar allra längst tid på sig De behöver sås strax innan jul för att du nästkommande år ska kunna skörda dess , oftast superheta frukter. Men tänker du odla C. Annuum sorterna ( de vanligaste samt paprika)  kan du så dem mellan februari och mars utan några problem. Här berättar jag om den första av oftast fyra omplanteringar mellan sådd till utplantering.



Då har det lyckats i år igen! Chilifröna vi sådde i december grodde fint och på köksskänken under T5 rören har plantorna utvecklats fantastiskt bra. Nu är det dags att plantera om plantorna så att de hamnar i enskilda krukor med planteringsjord. Efter omplanteringen ska de bo ytterligare en tid på skänken i köket, i ungefär en vecka så att de känner sig hemma och hinner etablera sig lite i de nya krukorna innan de åker ner odlingskällaren där det är lite svalare, ca 17-19 grader (man kan plantera om mindre plantor också).

I det här inlägget berättar jag i steg för steg hur jag planterar om chili från frösådderna, omplantering 1 av totalt 4. Förfarandet fungerar för alla sorters chili och paprikor, den enda skillnaden är att man sår olika slags chili vid olika tidpunkter. Som sagt dessa plantor tillhör det mest segdragna och starkaste släktet Capsicum.chinense och det är därför fröna åker i såjorden den 8 december. Jag säger det igen så att du inte får panik och tror att du är för sent ute.



Visst ser det trångt ut och det är det också. Att så chili i sådana här återvunna odlingsbehållare är riktigt smidigt och det spar inte bara utrymme utan är oftast säkrare än pluggboxar då denna större jordklump har lättare att hålla fukten än en liten cell i en pluggbox. Det går både snabbt att så fröna i dem och snabbt att få loss plantorna vid omplanteringen. Klicka här för att se hur man bygger miniväxthus av återvunna sålådor på 2 minuter.



När du ska ta ur dina plantor från odlingsbehållaren, stoppa in dina fingrar mellan plantornas stammar  vid odlingsbehållarens kant och vänd upp och ned  på behållaren, var försiktig så att inga plantor går sönder.


Ta sedan loss behållaren från jorden, nu har rötterna blivit så många och stora att jordklumpen är genomkorsad av rötter.


Dra loss,bryt isär plantorna varsamt från varandra och ifrån jorden. Det är ingen fara om några rötter går sönder men man ska inte slita och vara alltför oaktsam. Har du svårt för att finna känslan och medvetenheten i detta moment? I så fall kan du försöka fokusera på hur du skulle vilja bli behandlad som liten planta. Råkar alla rötter gå sönder eller lossna från en planta så finns det inget hopp, släng den i så fall.


Nu är plantorna separerade och det fungerar bra att lite jord är kvar på rötterna.


Jag brukar vränga loss alla plantor från en odlingslåda och lägga dem försiktigt åt sidan.


Sedan ställer jag upp de antal krukor som behövs i det här fallet 9 cm krukor och fyller dem till 20 % med planteringsjord.


Sedan är det dags att stoppa ner chiliplantorna en och en i respektive kruka, så djupt du kan utan att den fullkomligt drunknar i krukan.


Jag fyller på med planteringsjord runt plantan, ända upp till krukkanten och är noga med att alla rötter hamnar i krukan. Sedan puttar jag till jorden försiktigt utan att göra den för kompakt.


När alla plantor är i krukor med jord är det dags att vattna dem. Så här första gången när de planteras om brukar jag vattna underifrån. Då hålls jorden fluffigare än om man vattnar ovanifrån och rötterna får mer luft. Känn på plantorna för att känna om du tror att de fått lagom med vatten. De ska kännas ganska tunga. Dessa plantor behöver knappt vattnas under den första veckan i den nya krukan. Har du möjlighet ska du låta krukorna torka ut lite då och då, inte i flera dagar men lite, det mår plantorna bra av och rötterna utvecklas snäppet bättre om de inte konstant står i vatten.

Johannes Wätterbäck

3 kommentarer:

  1. Takk for fine tips! Bruker du bare planteringsjord eller kan man blande med såjord?

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också tomat o vindruvstrågen, speciellt för ljusgroende frön då de släpper in allt ljus. På trädgårdskolan jag gick för några år sedan hade de en speciell omskolningsmetod, som jag var skeptisk till, men efter test så fungerar det faktisk även för mig. På skolan drevs upp massor av plant till försäljning så klart att det fungerade. Idén gick ut på att rotbeskärning på deras eget sätt ger finare plantor. http://gladigront.se/skola-smaplantor/

    SvaraRadera
  3. Vad spännande med rotbeskärning! Det finns så mycket att lära sig!

    SvaraRadera