Fröskörd av Spansk körvel i tillsammansodlingen. |
Att skörda egna frön är som att skörda framtidens mat och för oss ger det en otrolig tillfredsställelse. Detta år har vi skördat en mängd fröer som vi vill berätta om.
Dels finns de växter som vi kallar för tvåsmaksväxter som dill, koriander, körvel, piplök, taklök, gräslök mm där man både kan äta växten och oftast odlar den för dess skull, men där man också kan äta växtens frön både som omogna och mogna. Vi använder en hel del frön till vår mathållning men den yttersta målsättningen för oss när vi skördar växternas frön är att bli självförsörjande på utsäde, för varje år lyckas vi med fler sorter. Vi tycker att det är riktigt stort och om man tänker efter är det en smått revolutionerande handling att både äta maten och samtidigt se till att vi kan odla den i framtiden. Här nedan följer en presentation över några växter vars frön vi samlat under förra säsongen.
Vallmo "Papaver somniferum"
Har man en gång odlat dessa vallmo så är det svårt att blev av med dem, och tack o lov, för vackrare blomma och blomstänglar får man leta efter. Vi älskar att använda vallmofröna i vår vallmo och citronsockerkaka men att ha stänglarna som prydnad i ett fönster skänker också glädje.Vallmo fungerar lite som en markör över om din jord är näringsrik eller näringsfattig. Finns det mycket näring blir de uppemot metern höga men är det på ett torrt, näringsfattigt ställe kan de stanna vid ca 15 cm. Vallmo som sås direkt på växtplatsen upplever vi blir större än om man förkultiverar dem i krukor för senare utplantering.
Mjölmajs "Purple mountain"
Förutom att skänka oss ett kilo majs till vårt eget majsmjöl så gav dessutom mjölmajsen oss rejält med utsäde. Utvärdering om hur våra tostados blev och smakade kommer så fort vi hunnit laga det. Läs vårt majsinlägg HÄR.
Störbrytböna "Blauhilde"
Det här är en av våra favoritstörbönor, ger alltid bönor även kalla somrar. Kanske var det först och främst utseendet som var den primära anledningen till att odla den här sorten. Den är så otroligt vacker med dess purpurfärgade långa bönor och slingrande växtsätt Att ha ett par krakstörar i sin odling med dessa skönheter gör den inte bara vacker utan effektiviserar odlingen på flera sätt. Att få upp odlingen på höjden gör att du får plats med fler saker i din trädgård och samtidigt som du odlar bönor så gödslar de också gjorden då de samarbetar med kvävefixerande bakterier. Kika in på Lucka 15 i vår adventskalender och läs mer om våra störbönor.
Chili "Bhut Orange Copenhagen"
Hur kunde jag glömma att ta frön från den här tidigt i höstas? I panik fick jag ta årets sista frukter som låg och väntade på att syras och länsa dem på frön. Efter ca 10 dagar bedömde jag att de var torra nog för att stoppas ner i jorden. Den här sorten är en av mina favoriter. Den tillhör en av de hetaste frukter som finns men har dessutom en fantastisk arom och vacker brandgul färg. Klicka HÄR för att komma till vårt inlägg om hur man frösår chili.
Chrysanthemum "Shungiku"
Det här är en väldigt annorlunda asiatisk växt som tillhör släktet chrysanthemum och smakar lite blommigt grönt med en anstrykning mot suspekt krukväxt. Lite som, är det ok att äta den här, den är väl inte giftig? Jag gillar den här smaken och vill man höja en nudelrätt eller en wok och få den att smaka mer "orientalskt" så är det shungiku du ska krydda den med. Att kunna länsa den på frön kändes ju bara helt fantastiskt!
Dansk Körvel
Den här ettåriga körveln är en mild krydda med anistoner som passar till allt där man inte överkryddar med andra starkare kryddor. Ett örtsmör på dess blad eller som ensam ört i en potatissoppa får den att kittla dina smaklökar på ett sådant där lagomt sätt. Vi blev så glada att vi kunde skörda frön från en av våra plantor som vi glömt kvar i växthuset i somras.
Tomat
Jäser man tomatfrön får man de allra finaste tomatfrön man kan tänka sig. I år har vi tagit egna frön från sorterna "Principe Borghese", "Rio", "Ponderosa" och "Brandywine" Klicka HÄR så kommer du till vårt inlägg om att jäsa tomatfrön.
Kummin:
Kummin är lite som vallmo. När du väl fått in den i din odling så kommer den att vara kvar där ett tag. Det blir som ett spontant ätligt ogräs som, lite beroende på hur mycket du gillar den, dyker upp lite varstans. Vi odlar den för frönas skull och använder några hekto kumminfrön årligen till vårt rågsurdegsbröd. På Takfarmen i centrala Västerås växer den väldigt bra.
Piplök
Piplökens bollar ska du hålla koll på innan de släpper alla frön. När du ser att dess vissna blommor börjar att öppna sig är det dags att vittja dem på frön. Antingen kan du klippa av alla bollar och lägga dem i en papperspåse så kan de ligga där och torka och tappa alla sina frön. Eller så skakar du ut fröna i en påse direkt från bollen på växtplatsen. Det här är en underbar lök att använda i köket, dess stjälkar kan bli nära på 50 cm höga och ersätta purjo, vanlig lök och salladslök i tex kalla rätter som sallader och sushi. Den är också extremt god tunt skivad på en smörgås och ger en fin löksmak till vårt örtsalt. Klicka HÄR för att komma till vår instruktiva örtsaltsfilm.
Att ta egna frön är väldigt kul och spännande. Vi upplever att grobarheten brukar var väldigt bra på egna frön. Vilka frön brukar du ta?
/Johannes & Theres
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar