lördag 17 december 2016

Vad skördar vi i december ?


Genom åren har vi tagit för vana att lämna kvar en hel del grödor ute i trädgården för att kunna skörda under vinter och vår. Färskare och mer närodlade grönsaker får man leta efter. På bilden ligger vitkål, topplöksstjälkar och purjolök uppradade

Vi lämnar dels kvar grödor av ren nyfikenhet för att vi vill tänja på gränserna för odlandet och för att vi har dåligt med bra lagringsutrymmen. Det är väldigt få detaljer i vårt odlande som bara har en orsak, ett mål. Det är som en spindelväv av orsaker och verkan och då och då brister en tråd eller en ny vävs. Vi blir givetvis inspirerade av hur andra odlare odlar och vad som står i trädgårdslitteraturen. Då vi faktiskt lär oss mest, är när vi experimenterar  och leker med vårt eget odlande och så att säga bygger vår egen kunskap. Varken Theres eller jag  har läst till trädgårdsmästare eller har några akademiska odlarpoäng från något lantbruksuniversitet. Men Theres pedagogiska grund som lärare och mina år med högre studier av filosofi och samtidigt ett djupt intresse av naturvetenskap ligger som en gedigen grund när vi odlar och beskriver odlandet. Att lämna grödorna i våra odlingar är något vi testat oss fram att göra under de senaste säsongerna.

Här gömmer sig ett av tillsammansodlingens vackraste vitkålshuvuden.
Innan du blir bestulen

Det är verkligen inte slut på skördesäsongen den här tiden på året försåvida du inte redan skördat allt eller fått besök av hungriga snyltgäster. Visst har vi lite olika slags djur i våra odlingar som kan ta för sig både en och två gånger, men det går att förebygga. I år orkar vi inte att sätta upp nät och staket, så ett visst svinn finns med i beräkningarna. Det man ändå kan göra är att försöka hinna först. När det blivit under -10 grader i våra stadsodlingar verkar rådjuren och hararna nästan tävla om att äta upp all kål. Innan jul, då det ofta är mildare låter djuren dem ofta vara i fred. Tilläggas bör att vi odlar i odlingszon 2 och 3.


Så här såg samma kål ut i brandgult oktoberljus

Du har till januari på dig

Bilden ovanför är helt oredigerad och det som ser ut som vatten är små isdroppar. Den här plantan har verkligen prytt vår trädgård och jag har gått mängder av extravarv bara för att beskåda denna skönhet. Jag är så glad att jag kunde skörda den en vecka innan rådjur och harar tog sig in i tillsammansodlingen och började knapra på vår kål. Tänk på att huvudkål ( nästan alla utom savoykål) oftast klappar ihop efter januari. De är inte alls lika lagringståliga utomhus som grönkål och brysselkål, men visst är januari ändå fantastiskt bra?

Purjolöken St:Victor

Jag tänkte att det skulle gå ganska fort att skörda grönsakerna så jag tog kameran i högra handen och begav mig iväg utan handskar. Att skörda utan handskar den här årstiden är inte att rekommendera. På 30 s var jag stelfrusen i vänster hand och kunde inte böja fingrarna. 

Alltid lika spännande att se vad som döljer sig under snön.
Jag fick bege mig in i tamburen och värma handen på elementet och leta efter handskar innan det var dags att vränga loss kålen och som den satt! Kålen var supersvår att få av! I minusgrader verkar själva kålstocken bli som armerad av is.  Ett tips, ta gärna med er en mindre såg eller machete när ni ska skörda kål under vintern.

Egen skörd är guld värd

Klimatsmart mat

Så här ser tillsammansodlingens vackraste kål ut när den plockats upp ur snön.  Se till att er genomfrusna kål mellanlandar i kylskåpet så att den får tina långsamt, då blir den som bäst. Just det här huvudet hade en härlig sötma som gjorde att jag råkade äta upp några av de yttre bladen på väg in till värmen. Vilken extremt klimatsmart mat! Odlad 18 meter från porten och dessutom sådd i kallväxthuset i februari 2 m från den finala växtplatsen utan tillskottsbelysning. Huvudet är alltså 10 månader gammalt.

Ibland får vi frågor om vi säljer en del av våra egenodlade grönsaker. Svaret blir alltid nej. Ingen skulle ha råd att köpa våra grödor för det pris vi skulle vilja ha. Skulle vi sälja dem för de ordinarie butikspriserna skulle det bara kännas förnedrande. Det är därför vi så ofta säger att mat är alldeles för billigt. Vi vet ju hur mycket omsorg och arbete som ligger bakom det vi äter.  För oss är det en oerhörd glädje att gå från att vara en konsument till en producent, att gå från att vara passiv till att vara aktiv. Att odla sin mat är en ytterst aktiv handling, nästan revolutionärt!

Lyssna på podcasten

Klicka er gärna in på avsnittet av "Två odlare emellan här under och lyssna på vårt samtal om att skörda mitt i vintern. Johannes Wätterbäck.

 

1 kommentar:

  1. Roligt inlägg. Skrattade gott åt dina beskrivningar av kalla händer (hand!) och macheten. Bara för jag känner igen mig. Man tror det ska gå lite snabbt och lullar ut i T-shirt och gummistövlar och håller på att frysa ihjäl när man står där och stöter på minsta patrull,

    SvaraRadera