Bakom den tredje luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig denna ståtliga gröda. En gröda man kan glömma bort ett eller två år utan att den försvinner men som också om man tar hand om den, kan bli till en av trädgårdens giganter! Hur gödslar du din rabarber? Använder du också guldvatten?
Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du sticklingsförökar rabarber. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet eller plantan och tills grödan hamnar i din mun. Testa för all del också att fröså rabarber. Sorten glaskin gror som popcorn om du vintersår dem. Vill du kika på hur vi vintersår klicka HÄR
Sticklingsförökning
1. När
rabarberstjälkarna börjar visa sig på våren är det dags att ta sticklingar för
sticklingsförökning.
2. Ställ dig
ovanför rabarberplantan och se hur den växer, oftast kommer stjälkarna upp på
flera ställen från en planta. Gräv bort det rabarberskott som är längst bort
från plantans mittpunkt så att du får upp en rot med flera bladpar på: en
rotstickling. Det du gör när du gräver bort rotsticklingen är att du skär av en
bit av en stor rotknöl med spadens hjälp. Ibland kan man behöva ta i ganska
hårt.
3. Fyll en kruka
med 1/3 planteringsjord. Blanda
1 dl pelleterad gödsel med jorden och fyll på med planteringsjord till krukans
kant. Gör ett hål i mitten av jorden och stoppa ner rabarbersticklingen så att
bladrosetten hamnar ovanför jordytan. Fyll på med planteringsjord så att det
sluter tätt kring sticklingen.
4. Ställ krukan utomhus, men inte i direkt solsken.
4. Ställ krukan utomhus, men inte i direkt solsken.
5. Genomfukta jorden i krukan ovanifrån så att
det rinner ut vatten undertill. Håll jorden fuktig tills du ska plantera ut
sticklingen. Gödselvattna gärna plantan ett par gånger under sommaren.
_____________________
Att äntligen få laga den här farligt goda rabarberkakan när vårens brandgula solstrålar fortfarande silas genom vardagsrumsgardinen gör mig gråtfärdig, tänk att livet kan smaka så gott! Klicka in på bilden om du vill komma till receptet. Kakan går alldeles utmärkt att tillaga på fryst rabarber. Vad har du för måsterecept när det gäller rabarber?
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop och skriv FarbrorGrön så köper du boken med 10% rabatt. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar