Lucka tjugotvå. Det är få växter som fått smaka på min otålighet så ofta som gurka. Genom min odlariver har jag dödat otroligt många.
Vilken lyx det är att skörda egna gurkor. Vi odlar dem i alla vår odlingar, i växthus, på friland, i fönster och på takterasser. Det är svårt att få för mycket gurka men än ett par veckor under sommaren när de levererar ordentligt. Då blir man liksom översköljd av dem och då gäller det att vara snabb och påhittig så att de inte förgås.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________________
Gurka
Cucumis sativus
Sallads- ochinläggningsgurka
Gurka vårsås
inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning.
Slutplanteras från maj i behållare med botten i
fönster eller växthus, eller efter 10:e juni utomhus i
pallkrage eller på friland.
Odlar du partenokarpa
sorter (som kan utveckla frukter utan befruktning) behöver du inte tänka på att
pollinera blommorna. Andra gurkor kräver pollinering för att sätta frukt. Har
du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i
växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast
med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom
blomman som hanblommorna inte har. Dutta först i hanblommorna med tops eller
pensel och därefter i honblommorna så att pollen förs över. Sorter som behöver
och inte behöver pollineras bör inte odlas tillsammans. Titta på din fröpåse
för mer information om vad du odlar.
_______________________
Klicka på gurkbilden så kommer du till vårt favoritrecept på inlagd gurka.
Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. / Johannes & Theres
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar