Vår tjugonde grönsak blir palsternacka. En rotfrukt som är mild och fin i sin smak och kan ge den där lilla extra viskningen till väldigt många rätter. Något vi tycker är särdeles gott är att ugnsbaka dem och inte skala dem innan utan bara borsta dem så rena det bara går.
I vårt grönsaksland är
palsternackan en självklarhet. Det första året försökte vi förkultivera den,
men resultatet blev små knubbiga knölar. Det visade sig att palsternackans
rötter är extremt känsliga. Hur man än bär sig åt och även om det inte syns så
går alltid några små tunna rötter av och defekta palsternackor växer fram.
Smakmässigt är det ingen skillnad mellan de missbildade rötterna och de stora
släta, men de små knölarna är tio gånger jobbigare att skala.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I vår bok beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________
Skörd
Palsternacka
skördas på sensommaren/hösten. Är palsternackorna höstsådda är de ofta färdiga
för skörd tidigare än om de är vårsådda. Palsternackor är inte jättelätta att
få upp ur jorden: ofta går blasten av och roten blir kvar. Skörda dem skonsamt
genom att lirka ner en grep bredvid och bända upp jorden försiktigt.
Rotfrukter
förvaras faktiskt bäst där de växer. Täck din odlingsplats med halm eller
torkade löv sent på hösten för att hålla tjälen borta från jorden. Du kan dock
stöta på problem med sorkar om det finns sådana där du odlar, de tycker mycket
om att hitta ett förråd av palsternacka i jorden. Förvara i så fall
palsternackorna avborstade i en papperspåse i kylen.
Skörda frön
Palsternackor
har en tvåårig livscykel: de bildar rot första året och blommar och sätter frö
andra. Frökapslar bildas när blommorna torkar på hösten. Samla in och spara i
papperspåse till nästa säsong. Fröna har bara goda groningsegenskaper i ett år.
Mattips
Ät
palsternackan ugnsbakad med eller utan andra grönsaker, gärna med skalet kvar
men ordentligt borstad, då puffar de upp i ugnen på ett snyggt sätt.
Palsternackan är god i grönsakssoppor, grytor, som ingrediens i örtsalt, eller
finriven i en mustig tomatsås som stått på spisen i minst en timme.
Problem
Palsternackor
kan få brunrost och skorv och bilda stocklöpare efter en period av kall
väderlek. Detta innebär att växten tror att det blivit vinter och att den redan
är inne på sitt andra levnadsår. Då satsar den på att bilda blommor istället
för att utveckla roten: allt för artens överlevnad. Vi har själva aldrig haft
några problem med det här och hänvisar vidare till Maj-Lis Petterssons bok Skydda din trädgård.
____________________
Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. / Johannes & Theres
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar