Bakom den trettonde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig två av våra favoritkryddor timjan och vinterkyndel. Båda lämpar sig att vinterså, krydda gräddstuvade jordärtsskockor med och att göra örtolja på.
Perenna kryddor är så underbara. Man kan skörda från dem nästan året runt och oftast blir de bara större och kraftigare med åren. Just nu i skrivande stund står timjantuvorna fortfarande gröna under sitt snötäcke ute i tillsammansodlingen. Om vi skulle bli sugna på att göra ett härligt kryddigt timjansmör så är det bara att pulsa ut i snön och klippa av några kvistar.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi gör ni vi förkultiverar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Förkultivering
Vintersådd: december–mars
Vår-
och sommarsådd: april–juni
Odlingplats:
Växthus eller
inglasad
uteplats/balkong
(s 260)
Pallkrageväxthus
(s 286)
Drivbänk (s
286)
Utomhus
i odlingsbehållare (s 248)
Du behöver:
Frön. Kryddtimjan,
stortimjan, fransk timjan, apelsintimjan och citrontimjan.
Vinterkyndel (ej att förväxla med sommarkyndel).
Planteringsjord
Såjord eller
sand.
Odlingsbehållare
Odlingstråg
1. Blanda varje
liter planteringsjord med ca 2 dl sand eller såjord. Fyll en behållare med
blandningen till ca 1 cm från kanten.
2. Fördela frön
i grupper med 5–15 frön i varje grupp och låt varje grupp ha en diameter på 1–3
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara
2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bli tuvor.
3. Strö 2–5 mm
såjord eller sand över fröna. Platta inte till jorden, låt den vara luftig. Om
du har sand kan den siktas på fröna med ett durkslag.
4. Märk sådden
med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
5. Ställ
behållaren i ett odlingstråg som du ställer på tillväxt i växthus, pallkrageväxthus,
drivbänk, inglasad balkong eller på en vindskyddad plats utomhus.
6. Vattna försiktigt ovan- eller
underifrån så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du
försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du
direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och
ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även
om du vattnat ovanifrån.
____________________
Klicka in på bilden för att komma till vårt inlägg om vinterkyndel och få reda på vilken grönsak du ska krydda med vinterkyndel för att undvika gaser i magen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar