tisdag 29 november 2016

Nytt poddavsnitt vad gör vi med skörden


Både Sara och jag vill ju såklart kunna njuta av våra egenodlade mat under så stor del av året som möjligt, så hur gör man? Lyssna till vårt allra senaste kortavsnitt om hur vi tar hand om våra skördar.

En ganska vanlig fråga vi får är vad man ska göra med skörden. Det kan ju tyckas lite märkligt att man inte vet vad man ska göra med det man odlat fram, men det handlar faktiskt om så mycket mer. Det är en sak att skörda sina grönsaker och njuta av dem pinfärska under sommar och höst och en helt annan sak att få dem att räcka under en så lång tid som möjligt.

Att veta hur man lagrar grödorna på bästa sätt är precis som odlandet ett äventyr fullt av knep och knåp. I det här avsnittet pratar Sara och jag om hur vi lagrar rotfrukter, vilka man kan lämna kvar i odlingen och hur man bär sig åt. Att odla för sorken! Vet ni vad det betyder? Lyssna så får ni veta.



I ett tidigare kortavsnitt om kål delade vi med oss av tips för att hålla kållarver borta( finns att lyssna på tvaodlareemellan.se). Det är av stor vikt för att kunna få någon kålskörd över huvudtaget. Jag lyckades detta år att hålla larverna under kontroll, trots att det såg riktigt illa ut. För att få ut så mycket skörd som möjligt av kål brukar jag och Theres göra som på bilden ovan. Om du tittar noga kan du se att det liknar en stam med en krona. Det är rester av en kålplanta som blivit skördad på ett vitkålshuvud som vägde nästan ett kilo. Kålen har på bilden börjat bilda nya huvuden på de stockar vi lämnat kvar. På det här sättet kan vi få ut ca 0,4 kg extra av varje kålplanta per säsong och dessutom skörda huvudkål vid minst två tillfällen under samma odlingsperiod. Vi brukar lämna kvar den andra skörden av kål ända fram i december-januari om inte harar och rådjur hinner före. Mer färsk och krispig egenodlad kål är svårt att få tag på vid denna årstid.

Dela gärna med dig av ditt bästa skördetips!

Vill du har mer info om vår podcast Två odlare emellan är du varmt välkommen in på våra sida tvaodlareemellan.se.


/Johannes




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar