tisdag 11 oktober 2016

Konsten att odla chili, nu tar vi ner plantorna i källaren igen.

Vi tar ner både krukodlade och earthboxsodlade chiliplantor till takfarmenkällaren. Eftersom vi vattnar dem så ställer vi dem på odlingsbrickor.
Nu är det dags att städa upp i odlingskällaren i parkeringsgaraget under takfarmen. Ikväll jobbar Christopher och jag med detta tills vi blir klara, antagligen utrustade med nya batterier i pannlamporna, för det tar en stund och det hinner säkerligen bli mörkt innan vi är klara.
På gång att börja mogna.

Anledningen till denna städning är att göra plats för årets chiliplantor som vi vill kunna skörda av ännu ett tag. Nu ska de få fortsätta sitt liv inomhus eftersom utomhusklimatet inte längre är gynnsamt för plantorna och de frukter som sitter på plantorna behöver ljus och värme för att kunna mogna. Till skillnad från tomater som kan plockas gröna och sedan eftermogna i rumstemperatur, behöver chilifrukter utöver ljus och värme, också sin planta för att kunna mogna. Det betyder att det inte funkar att plocka av omogna chilifrukter och tro att de ska mogna i efterhand. Omogna frukter kan ätas färska, men är omöjliga att syra och göra sås på och det är vad vi använder 90% av våra chilifrukter till.

Det är ett ganska slitit arbete med att få ner de finaste plantorna via de trånga personalhissarna ner till odlingskällaren, men kul är det och verkligen mödan värd. På 10 plantor kan vi med hjälp av belysningen ( 12 ljus 12 natt) skörda ytterligare ca 5-10 kg frukter.

På vår takterrass har vi denna säsong haft upp ca 25 olika sorter. Eftersom vi långt ifrån har plats för att plantor i vår odlingskällare kommer vi i första hand prioritera plantor med mycket frukter på och sorterna Amarillo, Bhut jolokia och Carolina Reaper.

Ser ni stekeln i hörnet till höger? De är dessa som ser till att lössen inte tar överhanden.
I år ska vi för första gången testa att sätta ut nyttodjur i odlingskällaren den här årstiden, 2 arter av rovdjurssteklar som kommer patrullera på våra plantor och förhoppningsvis hålla dem lusfria.

Plantorna vi tar ner brukar vanligtvis bli totalt översållade med löss och varenda del av dem brukar bli kletiga av bladlössens sekret. Vi tror att detta problem bara är ett minne blott och att vi kanske till och med kommer att våga oss på att övervintra några plantor det här året, men det återstår att se.

Hur vet man när och om frukterna är mogna?
Om du vet vilken chilisort du odlar kan du söka info på nätet för att se vilken färg den ska ha i mognat tillstånd. Om du glömt namnet eller färgen, men ser att frukterna börjar skifta i färg är det ett tecken på att de kommer att få en annan färg i sin slutliga fas. Kan man ska man låta chilifrukterna sitta kvar tills de fått sin färg annars kan man plocka dem när de börjar att slå om.

Är grön chili starkare än röd?
Svaret kan vara båda ja och nej. Eftersom sorter har olika färger så kan helt klart en grön sort vara starkare än en röd, men det kan också vara tvärtom. Styrkan sitter inte i färgen utan hos sorten. När det gäller omogna frukter som är gröna, är de inte starkare som omogna än som mogna. Däremot kan de ha en väldigt angenäm smak av grön paprika som man tex utnyttjar hos sorten pimientos de padron, som faktiskt blir knallröd när den är mogen.


Passa på att ta egna frön av dina favoritsorter!
Det finns en viss risk att olika chilisorter befruktar varandra och i det fallet uppstår det olika slags korsningar, vilket i sig kan vara ganska kul om man är beredd på det. Men vill man ha sortäkta plantor som ger samma sorts frukter som de du tog fröna ifrån, är det bäst att ta frön från de frukter man antingen sett till att pollinera för hand från samma slags blomma eller de frukter som mognade tidigast.


Samma källare fast under våren och under plantuppdragningen. Som ni ser på bilden har vi belysningar i två våningar. Vanliga lysrörsarmaturer ovanför borden, T5 rör under borden och en och annan lampa från Stig Häggkvist, men de syns inte på denna bild.




4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Klipper ni ner chilin efter skörd? Jag har plantor som är som små träd. 120 -140 cm

    SvaraRadera
  3. Hur svals har du det i källaren? Jag tänkte ställa ner mina chili i källaren och där är det 12-14 grader.

    SvaraRadera
  4. Hur långt ner kan man klippa chiliplantan för övervintring ?

    SvaraRadera