torsdag 6 oktober 2016

Vänta med vitlöken

Det är inte dags att plantera vitlök än i mellersta eller i södra Sverige. Visst kan man göra det men jag har märkt att det blir bäst om man väntar. Om jag planterar i slutet av november eller i början av december så tittar inte blasten upp genom snötäcket och bränns av kylan. Jag vill att mina vitlökar ska ligga och sova ända fram tills vårens solstrålar smeker dem godmorgon. Då är de välkomna att titta upp och då ger jag dem en skvätt gödselvatten så att de ska må så gott de bara kan.


Den toppiga änden ska peka uppåt.
Det allra viktigaste med vitlök
är att gödsla klyftorna rejält vid plantering. Det går inte att få en riktigt bra skörd om man hoppar över det här momentet, man kan inte kompensera med att bara gödselvattna under vår och tidig sommar. Vi använder ofta bokashikompost i samband med vitlöksplanteringen och i kombination med hönsgödsel eller ekologiskt grönsaksgödsel, ca 100-200 g per kvadratmeter. Anar du att din jord är näringsfattig kan du dubbla andelen gödsel. Använder du brunnen gödsel från häst eller ko tar du ca 3 kg per kvadratmeter. Ofta står man där ute i odlingen och funderar på radavstånd 20-30 cm, avstånd mellan lökarna10-15 cm och planteringsdjup 5-10 cm.
Självklart kan du plantera tätare om du har för avsikt att gallra en del för att konsumera dem som primörer under maj/ juni. Kompensera i så fall med en större giva gödsel. Man behöver inte heller plantera dem i rader, men då har ni ett hum om ungefärliga avstånd. Lycka till!

Vitlök är en relativt lätt gröda att odla och att bli självförsörjande på. De senaste fyra åren har vi inte behövt köpa någon vitlök och vi förvarar de skördade vitlökarna i rumstemperatur, då sover dem och håller i ca ett år. Lagrar du vitlök i kylen håller de inte alls lika länge, då får de signalen att börja växa. Det kan man utnyttja om man vill ha vitlöksskott i maten under vinter och vår. Supergott att använda till tzatziki.

http://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881
Vill du läsa mer om vitlök och om 35 andra grödor vi odlar? Klicka på bilden ovanför så kommer du direkt till en sida där du kan beställa vår prisbelönta odlingshandbok.




Titta gärna på vår film om hur vi odlar vitlök, här i pallkrage.

1 kommentar:

  1. Hej undrar vad för medel du mena vadet gäller kålmal

    SvaraRadera