onsdag 19 oktober 2016

Håll skörden färsk länge

Piplöksstjälkar
För det mesta behöver en odlare vara mycket uppfinningsrik om man ska kunna njuta av egenodlat året runt. Det handlar om allt ifrån att hitta fiffiga odlingsbehållare, skapa jordar, laborera med såtider och hitta goda lagringsmetoder. Vi gillar allra bäst att äta färska grönsaker, men ofta kan frodiga och krispiga blad, rötter och annat tappa sin spänst efter en kort stund ovanför jorden. Ibland kan kylskåpet rädda konsistensen, men ibland behövs andra knep.

Både piplök och stjälkarna från topplök håller sig färska och fina i ett glas vatten i rums-temperatur i ca en vecka. Byter du dessutom vatten varje dag så blir inte den delen som står i vatten slemmig och behöver skäras bort. Att vi har dem i fönstren istället för i kylen beror helt enkelt på att de är så höga så att de inte får plats där. Pip- och topplöksstjälkarna är vansinnigt goda att ha på smörgås, i kalla såser, örtsmör, crepes, omeletter, i stället för vanlig lök i grytor och såser mm.

Broccolibuketter står sig bra i vatten.
Broccoli mår som många andra kålsorter bra av att stå i vatten på en kall plats. När vi skördat broccolin under sommaren förvarar vi den i ett glas i kylskåpet och byter vatten ungefär var tredje dag, på höstkanten sker förvaringen på balkongen. Rekordet är att ha dem stående så här i 2 veckor med vattenbyte varannan eller var tredje dag.  Men allra bäst smakar de om man konsumerar dem inom en vecka. När vi testat att förvara broccoli i rumstemperatur, börjar den blomma. I kylskåpet hålls den i sitt skördade skick. Vi skördar broccoli ända in i december. Få kålsorter är så generösa med sin skörd som broccoli och portionerar ut den på ett sådant lagomt vis under ca hela 6 månader. Mycket av vår broccoli förväller vi och fryser in också.


Svart rädisa.
Nyskördade rädisor är också en grönsak som håller sig fräschare i en skål med vatten istället för att ligga och skrumpna ihop på en kylskåpshylla. Rädisorna som vi sommarsått och skördar på hösten förvarar vi i vatten på balkongen. Vi byter vatten varannan, var tredje dag. Vi finner rädisan en aning lyxigare under hösten i sallader än under våren där den är mer förutsägbar. Dessutom är det en riktigt skön känsla att slänga upp en bunt nyplockade rädisor på diskbänken i mitten av oktober.


Till våra frukostsmörgåsar, lunchmackor eller grönsallad blandar vi gärna gröna blad av sallat, ruccola, kål och olika kryddväxter. Genom att plocka en härlig bukett, sätta den i ett glas med vatten och ställa den på köks-bordet, har vi fräscht och härligt grönt att plocka av, närhelst vi önskar. Bladen håller sig fina i flera dagar och man behöver inte springa ut i morgonrocken varje morgon. Dessutom är det en fröjd för ögat att ha en vacker bukett att kunna njuta av och underbart att aldrig behöva kasta buketten, likt alla blomsterbuketter man annars har i vas, utan då och då kunna snaska på ett blad eller två när man liksom går förbi.

De grödor vi inte tror att vi kommer att äta upp den närmaste veckan får stå kvar i odlingen så länge det är möjligt. Finns det risk att de dukar under av bistert klimat, skördar vi och lagrar på annat sätt, tex genom torkning, mjölksyrning, infrysning syltning eller safting. Vilka är dina bästa lagringstips?

/Johannes & Theres




1 kommentar:

  1. Din broccoli låter som en bra sort - vet du namnet? Jag försöker precis som du att skörda när vi äter upp det. Sedan hamnar mycket i frys eftersom jag saknar matkällare. Blir en del inläggningar också. Vanlig lök och vitlök förvarar jag i rumstemperatur liksom pumporna. Pumporna slaktas eftersom från november till februari. Det är så bra att de går att förvara på ett enkelt vis

    SvaraRadera