måndag 26 september 2016

Vi täljer egna skedar


Det var härligt att vädra Husqvarnan en stund. Det blir inte lika mycket vedsågning nu för tiden som när jag bodde permanet på landet, idag blir det max ett par kubik och det är ju gjort på ett par timmar. Det första vi gjorde innan vi började tälja var att dela en i läng väl tilltagen huggkubbe så att vi hade två lägre huggkubbar att använda som arbetsbord. En ska få flytta in i köket i vinter så att vi kan fortsätta tälja även när snön har lagt sig.
Jag sprang på en gratisritning i somras om hur man täljer egna träskedar. Jag blev nyfiken och tog ett exemplar. Den visades för familjen och lillkillen och jag bestämde oss för att det där ska vi göra. Två riktiga täljknivar varav en rund som man kan göra fördjupningar med inhandlades. Det tog bara ett par minuter innan alla i familjen samlades kring knivarna och de nysågade lindgrenarna. Alla blev i princip lika tagna och vi satt utanför verandan och täljde och täljde i flera timmar, det var träflisor vart vi än tittade. Vi bestämde att vi ska göra våra egna träskedar till julgröten på julaftonsmorgonen.


Först gäller det att hitta bra ämnen till träskedar, gärna en lagom tjock gren med en sväng på, så att man kan följa en naturlig böj. Tack o lov hittade jag flera sådana grenar så att det räckte till alla i familjen. Vi valde att använda lindträ eftersom det är ett mjukt och relativt lätt trä att tälja i.


Efter att ha sågat av 15-20 cm av grenen där den kröker sig gäller det att klyva den på mitten. Då får man om man har tur två ämnen till skedar, ibland blir det bara ett. Till detta moment är det fint att använda en vass snickaryxa som man försiktigt knackar in på högkant i grenen och sedan slår lite försiktigt genom hela ämnet. Lyckas du får du två skedämnen, en konkav och en konvex. Sedan är det dags att rita på ämnena hur skedarna kommer att se ut så att man har något att förhålla sig till. Efter att försiktigt yxat bort det grövsta materialet var det är dags att börja tälja.


Ganska snart kunde vi skönja våra skedar och ju mer de kom fram desto intensivare blev arbetet.


Ibland fick jag rycka in och ta bort material med yxan så att småodlarna inte skulle bli helt trötta i händerna av allt karvande. Det var också svårt att veta hur mycket material man kan ta bort med yxan på en gång så jag provade mig fram under arbetets gång med yxan lite då och då.


Idag ser skedarna ut så här och de ligger kvar på huggkubben vid skogsträdgården för att de inte ska torka för snabbt och spricka. Om några helger är våra skedar klara och i år längtar vi till gröten av flera anledningar. Man bör investera i ett paket plåster när man ska arbeta med vassa knivar och yxor. Barnen skar sig varsin gång, jag fick fyra sår och mamman klarade sig utan en skråma. I år ska jag beställa en träsnidarbok i julklapp till familjen så att vi kan tälja flera verktyg och redskap. En pastaslev, kålstöt och smörknivar står på önkelistan. Johannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar