Foto: Theres Lundén |
Hos oss nyttjas dill lite som en grönsak. På en smörgås med
sallatsblad av olika sorter kan ett gäng dillkvistar göra smörgåsen verkligen smakar sommar. I vårt örtsalt,
örtsmör och örtsåser med gräddfil är dill en stående ingrediens. Dillens blommor s.k. dillkronor använder vi
till gurkinläggningar. Vår dotter väntar ivrigt på att få smaska i sig av den inlagda dillkronan varje gång vi öppnar en ny gurkburk.
I följande recept på Farbror Gröns Recept-sida återfinns dill i någon form: Indiska såser, Potatissallad med örter och kapris, Inlagd gurka, Dillstuvad potatis och Vinbladsdolmar.
Att odla dill
Dill är en ettårig växt och passar bra att så vid jämna
mellanrum under vår och sommar.
Vi startar med de första sådderna redan under vintern i vårt
kallväxthus för att så tidigt som möjligt kunna njuta av egenodlad dill. Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt i
växthuset. När vi vintersår brukar vi
lägga fröna i små högar i en odlingsbehållare med hål i botten. Då kommer tuvor att bildas. Därefter lägger vi ett snötäcke över sådderna eller vattnar för att förhindra frystorka. Fina
resultat får man också om man vintersår i drivbänkar med lock, i plastlådor med
inte allt för täta lock och på balkonger. Dillen som sås vid denna tidpunkt brukar vara skördeklar i april och hinner ätas upp ganska snabbt. Under våren sår vi en till omgång med tuvor i kallväxthuset som planeras att utplanteras på olika ställen i trädgården.
Det fungerar också att förkultivera dill inomhus eller så direkt utomhus under våren och sommaren . Men vi föredrar att förså dill, mest för att de är så ynkliga när de börjar gro och växa. Har man mycket ogräs så är det så lätt att man inte ser var dillen är och råkar gallra bort den om man sått direkt på frilandet. Med en lite större planta som man planterar är det lättare att se vad som är vad.
Vidare under sommaren kan dill sås kontinuerligt ända in i augusti och ev ännu senare.
Det fungerar också att förkultivera dill inomhus eller så direkt utomhus under våren och sommaren . Men vi föredrar att förså dill, mest för att de är så ynkliga när de börjar gro och växa. Har man mycket ogräs så är det så lätt att man inte ser var dillen är och råkar gallra bort den om man sått direkt på frilandet. Med en lite större planta som man planterar är det lättare att se vad som är vad.
Vidare under sommaren kan dill sås kontinuerligt ända in i augusti och ev ännu senare.
Vill du veta mer om hur man kan odla dill, om omplantering,
vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man
undviker problem hänvisar vi till vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där
finns exakta steg-för-steg-anvisningar för dill och för 35 andra ätbara växter.
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
/Theres
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
/Theres
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar