söndag 5 juni 2016

Odla egna kryddor - persilja


Foto: Theres Lundén
I vår frys finns alltid persilja och kryddväxten används mycket flitigt i vårt kök. Under lång tid står den också grön och frodig i våra odlingar.


Det finns så många smakminnen med persilja i, så det är svårt att välja ut något specifikt att berätta om. Flera av minnena är från min mormor som i stället för dill brukade strö över finhackad persilja över potatisen. Jag minns även hennes pressgurka med persilja i som allt som oftast fanns med på hennes middagsbjudningar. Till sensommarens stekta kantareller är persilja ett måste och i mitt vitlökssmör finns alltid persilja tillsammans med lite citron. Just denna kombination med citron, vitlök och persilja, ingår i kryddblandningen gremolata som används flitigt i italiensk matlagning.
Farbror Gröns receptsida kan du hitta recept där persilja finns med tex örtsmör och potatissallad med örter och kapris.

Att odla persilja
Persilja är en tvåårig växt och passar bra att så vid jämna mellanrum under säsongen. När den går upp i blom och bildar frön, händer det att den självsår sig och man kan då få persilja flera år i rad på samma plats.

Vi startar med de första sådderna redan under vintern i vårt kallväxthus. Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt i växthuset.  När vi vintersår brukar vi lägga ett snötäcke över sådderna eller vattna för att förhindra frystorka. Fina resultat får man också om man vintersår i drivbänkar med lock, i plastlådor med inte allt för täta lock och på balkonger. Det fungerar också att förkultivera persilja inomhus eller så direkt utomhus under våren. Men vi föredrar att driva upp små plantor som vi sedan planterar ut lite här och där i trädgården.

När man har sått sina kryddor och de börjar komma upp är det inte ovanligt att man blir lite orolig för persiljan, den tar helt enkelt lite längre tid på sig att gro än övriga kryddväxter. 

Det allra enklaste sättet att odla persilja på är att plantera om en befintlig planta man köpt från en matbutik. Sätt den i en större kruka i planteringsjord. Efter några veckor kan man skörda ännu en gång från samma planta.


Vill du veta mer om hur man kan odla persilja, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår prisbelönta odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där finns även  steg-för-steg-anvisningar  för 35 andra ätbara växter.

Läs också om dillpersiljatimjankyndelgräslökkoriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.



/ Theres




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar