Foto: Theres Lundén |
I begynnelsen när vi träffades, sådär för tio
år sedan, bodde Johannes i Stockholm och jag i Västerås. Min lilla balkong hade
plats för en liten cafégrupp och en stor zinkbalja. Baljan passade utmärkt att
plantera kryddväxter i och jag fyllde den med lite av varje. Timjan,
citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag
hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid
sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från
sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in. Föga anade vi då att vår första gemensamma
odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet
stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren
kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
I och med att våra odlingar utökades, blev också
kryddväxterna fler och kunde ge oss rikligare skördar, vilket i sin tur gav oss
många möjligheter att kombinera olika smaker. Att ha egna kryddor är verkligen
en lyx och kan lyfta många rätter några nivåer.
Framöver kommer vi att presentera våra mest användbara
kryddväxter och ge tips på hur man kan odla dessa och hur man kan använda dem. Håll
utkik!
Som en start på vårt kommande kryddväxtstema kommer här en
film om hur vi gör vårt användbara örtsalt, där ett flertal kryddor hamnar varje år.
/ Theres
Varför kör du växterna våta med saltet? Jag brukar torka bladen och det går ju fort. Sen kan jag blanda hur jag vill och även ta bladen i soppor mm. Har dem bara på vrödgaller eller papper inte ena i ugn. Samma med svartkål etc
SvaraRaderaVi gör lite både och. Vi torkar tex gräslök och timjan för sig för att kunna ha som enskilda kryddor.
SvaraRadera