måndag 10 mars 2014

Från frö till källare / Christopher och Johannes odlingsvägar vintern och våren 2013, 2014




I år har alla chiliplantor hos Johannes startat upp på den här fönsterbänken, antingen i denna rootmaster( ny för i år) eller i mina byttor på bilden nedanför.

Få odlingsbehållare är så användbara som dessa byttor man köper vindruvor och tomater i. Fyll dem med såjord, så och vattna och lägg en bit plastfilm som du fixerar med en gummisnodd. När de första fröna börjar att gro så är det lagom att ta bort plasten.


Jag tycker det är viktigt att strukturera sådderna och veta vad man har planterat. I juni när man står där med hundratals plantor och ger bort överflödet så är det himla bra att kunna berätta vad det är för plantor vänner får med sig hem. Varje enskild chilisort vi odlar i år odlar vi utifrån en viss egenskap vi är ute efter. Espelette  ska vara suverän som rökt och som pulver, Habanero Lemon  har en citrusarom som är mycket angenäm, Aji Amarillo ska ska som torkad ge ett fantastiskt pulver, Jolokiorna används som bas till våra superstarka syrade såser, Frigitello ska var en av de svagaste och är barnens chili nr 1 i år,  Chi Negro är en mörkbrun chili som ska vara synnerligen smakrik, Mustafa ska vara god att fylla med ost och gratinera. Många av höstens recept skapas redan när jag sitter med frökatalogerna på vintern.


Vi sådde 2- 4 frö i varje behållare i rootmastern och det var en kompakt, stabil och behändig konstruktion som tillsammans med värmematta fungerade superbra.


Det är enkelt att pilla ur plantorna när man kan ta loss sidostyckena.

Sedan ner direkt i 8 cm krukor.


Och upp på byrån under T-5 rören i en vecka eller två.

När plantorna  nått lagom storlek så transporteras de till Odlingskällaren under Storagatan  i centrala Västerås (Takfarmenkällaren). Här är det mest jolokior och Rocoto Largo. Christopher inspekterar våra "små" plantor.


Eller så flyttas plantorna ner  till odlingskällaren "Tillsammansodlingen" uppe på Djäkneberget i Västerås. Här lus-inspekterar jag en Espelett som såddes lite väl tidigt ( december 2013). Kunde inte låta bli att så den tillsammans med våra jolokior. Vi använder vanliga lysrörsarmaturer med kallvita lysrör 6500K i båda våra odlingskällare. I år ska vi också testa Stig Häggkvist Chililight mer om det vid ett senare tillfälle.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar