fredag 12 oktober 2012

Rödbetssoppa



Ett måste när man odlar egna rödbetor är att göra den klassiska ryska rödbetsoppan på vegetariskt vis. Det finns flera olika varianter av denna soppa, men vi föredrar den som finns i Vår Kokbok. Vi serverar den med en klick pepparrotsgrädde.


Ingredienser

Soppa:
6-7 råa rödbetor (500g)
2 gula lökar
1 klyfta vitkål (250g)
ca 2 msk smör
1 ½ l vatten
3 grönsaksbuljongstärningar
1 krm peppar
1 lagerblad
2 msk vinäger
salt

Pepparrotsgrädde:
Vispgrädde
Riven pepparrot
salt


Gör så här: Skala och finstrimla rödbetorna. Det går också att riva, men jag tycker det blir mycket finare när mas skurit fint. Vitkålen strimlas lättast med osthyvel. Skär löken i fina skivor. Fräs allt i smör några minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar, lagerbladet och kryddor. Koka under lock på svag värme i 20-30 minuter. Smaka av med vinäger och salt. Vispa grädde och blanda i pepparrot och salt efter smak. Servera soppan med pepparrotsgrädden och ett gott bröd.

Fler goda recept med rödbetor hittar du i bloggen Det Gröna Skafferiet där just rödbetan är Säsongens Bästa
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar