söndag 10 december 2017

Lägger du också hela tomater i frysen?

Tomater nyss uttagna från frysen - 18 grader
På de flesta tomater vi skördar gör vi tomatsås eller så njuter vi dem färska. Men för ett par år sedan började Karin prata om att frysa dem hela ja hon pratade om det varje gång vi sågs.
- Bara att ta fram några när man behöver dem och slänga ner i en sås eller gryta! Perfekt portionsförpackning!

Karin är väldigt mycket så, hon klurar alltid ut enkla och lätta lösningar både när det gäller mat och odlande och kanske främst odlandet. Det är henne och hennes mördarsnigel experiment vi berättar om i vår odlingshandbok "Alla fingrar gröna" och det är hon som inspirerat oss till att använda wellpapp i botten av våra odlingslådor, i stället för att gräva bort grässvålen.



I år har vi fryst in ca 6 kg körsbärstomater samt några små exemplar av tomaterna Rio och Principe Borghese. Jag plockar av dem när de mognar från brickorna i bokhyllan och lägger in den i plastpåsar i frysen. Till och med nu, i december, har vi några kilo tomater som ligger på brickor och mognar. Var och varannan dag åker några in i frysen. Tänk er! I december! Kan ni förstå så underbart? Tidigare år har vi som högst haft ett kilo kvar till lucia men nu har vi flera kilo röda tomater som blänger på oss i i morgonsolen i vardagsrummet. Det måste vara årets sena säsong som varit med och påverkat i år.

Förra vintern fick vi så stark abstinens efter denna underbara soppa så att vi var tvungen att köpa zucchini. Vilket tur att vi i alla fall hade egna styckfysta tomater i vår frys, att halva sopppan var egenodlad. Till den här grytan passar också dessa frysta tomater. Bara att väga upp hur många man vill ha eller höfta om man vill det. / Johannes

2 kommentarer :

  1. Ja absolut! Men ska sanningen fram så var det inte förrän svägerskan som bor på Mallorca sen många år berättade att de alltid gör så med sina tomater. Och där går de också ner frysta direkt i en god gazpacho om det finns några kvar när det blir varmt ute igen.

    SvaraRadera