torsdag 2 februari 2017

Rotselleri - kungen av rotfrukter



Nu är det dags att se till att rotsellerifröna kommer i jorden. Första gången man odlar rotselleri är det lätt att man blir lite rädd och samtidigt förundrad. Va!? Är de där pyttesmåplantorna verkligen rotselleri eller något ogräs i såjorden? Kontrasten mellan liten planta och den rotknöl man sedan skördar är enorm!


Man kan verkligen inte jämföra köpt rotselleri, med den man odlar själv. I butikerna finner man oftast torra och förkrympta exemplar. De man odlar själv blir mjälla, saftiga och sagolikt goda. När vi beställer frön till en gröda brukar vi alltid fundera på vilka maträtter vi  ska laga på skörden. Första gagen vi sådde våra rotsellerifrön såg vi framför oss goda soppor och grytor, särskilt den med harissakryddningen.  Men det som kom att göra störst intryck på oss var när vi skördade vår första rotselleriknöl, skalade den, skar den i centimetertjocka skivor och stekte den i rapsolja med lite örtsalt. Sedan dess äter vi alltid årets första knölar på det här sättet.

Vi brukar förkultivera rotselleri i januari-februari och omplantera en gång innan slutplantering på tilltänkt växtplats i vår odling. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi gör när vi slutplanterar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

Slutplantering                    
_______________________

Maj–juni, när frostrisken är
över och jordtemperaturen
minst 13 grader.                    
______________________
Odlingsplatser:
Pallkrage (s 252)
Friland (s 256)                   
______________________

Du behöver:
Plantor
Gödsel: grönsaksgödsel eller
brunnen gödsel från ko, höns
eller häst.
Organiskt material: kompost,
gräsklipp, ogräsrens eller löv.
Gödselvatten
Vedaska till gödselvattningen.
______________________                

1. Ny jord. Läs s 254 om du behöver skapa ny jord för pallkragar.

1. Befintlig jord. Om du ska odla i befintlig jord i pallkrage eller på friland börjar du med att kontrollera att jordtemperaturen är minst 13 grader. Rensa bort allt ogräs. Luckra sedan upp jorden med t ex en grep, ca 20–30 cm djupt. Blanda i kompostjord och gödsel: räkna med 10–40 liter kompostjord per kvadratmeter (om du använder bokashikompost läser du mer på s 282). Pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel ska doseras enligt anvisning på respektive förpackning. Ska du använda brunnen gödsel tar 3 kg per kvadratmeter.

2. Plantera plantorna med ca 30 cm avstånd. Om du planterar i rader bör avståndet vara 40 cm.

3. Vattna direkt efter planteringen och därefter 2–3 gånger i veckan. Vattna 2–5 liter kring varje planta. Odlar du flera plantor bredvid varandra i pallkrage eller på friland vattnar du 10–30 liter vatten per kvadratmeter. Rotsellerin har ett kraftigt rotsystem och får den rejält med vatten i början av säsongen klarar den sig med mindre sen.

4. Täck jordytan med organiskt material som gräsklipp, löv eller ogräsrens så behåller jorden fukten, ogräset hämmas och näring tillförs.

5. Rotsellerins tillväxt är som störst under augusti–september och den behöver då tillskott av gödselvatten vid 2–3 tillfällen. För bästa resultat gör du ditt gödselvatten tre gånger starkare genom att späda det med en mindre mängd vatten och dessutom tillsätta 1 dl vedaska till varje 10 liter. Var noga med att vattna jorden med vanligt vatten innan du gödselvattnar med detta starka medel.

____________________

http://shop.luxpublica.com/

Klicka in på bilden ovan för att komma till förlagets bokshop.

2 kommentarer :

  1. Odlar rotselleri för första gången i år. Håller lite andan när jag vattnar de pluttiga små sakerna som kommit upp. Känns som risken är överhängande att jag råkar ta kål på dem. Hur stora brukar ni låta dem bli innan ni planerar om dem?

    SvaraRadera
  2. Odlade förra året, jättelyckat och gott. Så i år har jag sått tidigare, och har börjat härda dem. De har stått ute i två veckor. Det har varit flera dagar med 8 grader på natten. Läste nu att de kan stocklöpa om de står länge i temperatur under 10 grader. Vad är din erfarenhet och när händer det?

    SvaraRadera