tisdag 27 december 2016

Premiäravsnittet handlar om chili


Vad otroligt glada vi är att det är den 27 december. Som vi har längtat efter att släppa vårt första riktiga avsnitt ut i etern.

Jag, Johannes Wätterbäck och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård kommer från och med denna vecka att publicera nytt avsnitt varje vecka på vår sida tvaodlareemellan.se. Du kan alltså se fram emot minst 52 inspirerande samtal två odlare emellan. Vi kommer att prata om allt mellan frö och jord och mycket mer därtill. Varmt välkomna att hänga med på våra odlingsäventyr.

I det första avsnittet är det chili och morötter som får mest uppmärksamhet, faktiskt två grödor som du kan så nu i december fast på två helt olika sätt. Under avsnittet hinner vi avhandla en hel del, allt ifrån just sådder till skötsel och hur man njuter av grödorna i matlagningen. Du kommer att få lyssna till vilken metod som är skonsammast om du ska bekämpa bladlöss på chiliplantor och hur jag, Johannes har lyckats lägga ut morotssådden på entreprenad medan Sara underkastar sig del pilliga arbetet. I det här avsnittet blir dessutom provsmak av starka syrade droppar från chilifrukter odlade på takfarmen.



Varmt tack till våra sponsorer Sneckeströms Ekohandel och Gjordnära tunnelväxthus



Chili! Vi kan inte leva utan dem, eller? Nja riktigt så är det ju faktiskt inte. Att vi odlar så mycket chili idag beror egentligen inte på att vi är sanslöst galna i dem utan för att vi funnit en växtplats där de växer otroligt bra, på en takterrass i centrala Västerås som vi kallar Takfarmen. Visst har jag alltid tyckt att det varit spännande och gott med chili och har odlat lite lagom under alla år, ja till för några år sedan. När vi provodlade vår första säsong på Takfarmen kunde vi skörda hysteriskt många frukter, mer än vad vi klarade av att använda i vår matlagning. Där och då började jag att experimentera med syrning av chili och våra första såser såg dagens ljus. Idag odlar vi så mycket vi orkar och klarar av, vilket innebär att vi skördar ca 30 kg chilifrukter varje år, mer eller mindre allt används till våra syrade såser. Här nedan kommer jag presentera några sorter som jag tycker är riktigt goda. Vill ni veta hur jag försår chili klickar ni HÄR så kommer ni till det inlägget.



Bhut jolokia
Det här var världens starkaste frukt till 2012 då Trinidad morunga scorpion slog den på fingrarna och kort därefter den, regerande världsrekordhållaren Carolina reaper. Bhut Jolokia ligger ungefär på plats tre av de hetaste sorterna numer, men är enligt mig den godaste. Den har en parfymig, fruktig, tomatig, rund och härlig smak som är mer komplex än de andra två sorterna. Ett år utan den här frukten klarar jag inte. Vi odlar flera varianter av Bhut jolokia: brun, vit, orange, röd, improve strain 2 och Bhut orange Copenhagen. Vi är otroligt stolta över att Västerås pralinfabrik Mälarchocolaterie tillverkar en pralin som de smaksätter med vår syrade Bhut jolokiasås. Klicka HÄR så kommer ni till deras hemsida. Ska ni besöka dem fysiskt så ligger de i samma byggnad där Konserthuset är inhyst. Vi sår dessa i december - mitten av januari.


Habanero lemon och CGN 21500
I det här fatet ligger två gula favoriter, den lilla etterstarka Habanero lemon med sin kraftiga limesmak och den holländska otroligt vackra sorten CGN 21500. Båda dessa frukter är både storleks- och styrkemässigt relativt enkla att jobba med i köket. Dessa två ingår i vår medelheta sås "Gula Frukter" som Sara provsmakar i poddavsnitt ovan. Båda sorterna behöver sås i december - mitten av januari.

Jalapeno
Jalapeno är nog sinnebilden av chili för många, en frukt man ofta avnjuter som grön men som blir röd när den mognar. Frukterna är tjockväggiga och så där lagom heta men ändå med ganska stor flåsvarning. Underbart goda fyllda med ost och ugnsbaka eller som en stark paprika finhackad i en tacowraps eller två. Jalapeno är en av flera sorter som ger vår dubbelrökta sås sin runda och medelheta arom. Behöver sås i januari - slutet av februari



Rocoto largo
Det här är tillsammans med Bhut jolokia en frukt jag inte vill leva utan. Den är het men inte för het, har fina paprikatoner, tjockväggig och otroligt skön att hålla i sin hand, som en liten men tung paprika.  Dessutom är bladen ludna, har svarta kärnor, blommar med lila blommor och hela växten doftar. Det sägs att Rocoto klarar enstaka nätter med minusgrader där den ursprungligen kommer ifrån, Anderna i Sydamerika. Jag är så otroligt glad att Billan introducerade den här sorten för mig. Den är så otroligt härlig att jobba med i köket! Rocoto är en av trotjänarna i vår dubbelrökta sås och dess svarta kärnor höjer såsen visuellt. Sås i början av januari.



Aji pineapple ( de tre avlånga i mitten)  
Dessa frukter smakar som namnet ger en hint om, lite ananas. Sorten kan bli 190 cm hög om man har tur eller otur. Man behöver ofta stödja den rejält så att den inte går av när det blåser. Det är en tunnskalig, saftig, pepprig, medelhet, och sötaktig chili. En perfekt chili att använda färsk i dressingar, sallader, i wraps och till fisk. Vid upphettning förlorar denna chili mycket av sin angenäma smak, använd den helst som färsk eller som syrad. Förkultiveras i mitten-slutet av januari.



Så här ser det ut i vårt kök mellan december - januari. Här sås alla våra chili och i slutet av februari har alla flyttat ner till våra odlingskällare. Lamporna på bilden är lätta armaturer med T 5 rör, perfekt belysning till chili.




En typisk syn hos oss mellan september - december, syrning av chili. Vill du veta lite mer om hur det går till ska du klicka HÄR för att komma till vårt recept.


Vår podcast Två odlare emellan hittade du också på iTunes, Soundcloud och Acast. Du kan följa oss på tvaodlareemellan.se och på vår Facebook-sida.



http://tvaodlareemellan.blogspot.se/



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar