tisdag 27 december 2016

Jäsa tomatfrön - så här gör du


Visst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel. Men om man vill ha fröna helt rena från fruktköttsrester och dessutom göra dem mer lättförvarade, om man nu tycker att det blir det, kan man jäsa dem i ett glas vatten i ca 10 dagar.


Genom jäsningen förlorar fröna sitt geleiga hölje och blir därmed inte så kletiga eller fastnar vid torkning. En del menar att man bör jäsa sina frön för att man på det sättet, genom att det inte finns några fruktköttsrester slipper mögel eller dålig grobarhet vid sådd, något som jag egentligen aldrig märkt någonting av. Andra menar att man bör akta sig för att jäsa tomatfrön eftersom de menar att fröna blir obrukbara av denna långa vistelse i vatten, att de skulle dö av syrebrist. Det har jag heller aldrig märkt någonting av.

När det gäller odling finns det en hel del trollkunskap och bevingade sanningar som genom tillräckligt många upprepningar blir till självklara sanningar, gör inte si eller gör inte så. Ha det i bakhuvudet när någon säger att du "måste" göra så eller det där kommer "aldrig" att gå. Hör jag dessa ord "Måste" eller "aldrig" brukar jag inte sällan göra tvärtom, så obstinat är jag. Och faktiskt, mycket av det jag sysslar med i odlingsväg idag hade de flesta sagt varit omöjligt att genomföra när jag började odla i min ungdom. Är man bara nyfiken och aldrig ger upp så brukar det gå vägen till slut. Med detta vill jag säga att ni inte behöver jäsa tomatfrön för att lyckas men att de blir lite extra snygga och lättare att hantera efter jäsning.

Har ni likt oss en hel del tomater kvar i skålar inomhus så kan ni länsa dem på frön och skapa ert egna utsäde, vilket jag gjorde idag på mina två favoriter Principe Borghese och Rio. Skulle det vara så att du odlat tomater som är F1 hybrider så kan du inte räkna med att dessa plantor kommer att ge exakt samma slags tomater som den sorten den kommer ifrån men det behöver inte vara fel. Är du nyfiken och vågar ta risken att odla någon okänd sort så kan ju det vara ganska kul. Läs vidare och kika på hur jag gör när jag jäser tomatfrön.


Först behöver man öppna upp tomaten så att man kommer åt inkråmet där alla kärnorna finns. Just den här sorten är en Brandy wine som jag fick av Uta, en av mina tidigaste odlingsinspiratörer som jag efter många års uppehåll besökte i höstas. Det var fantastiskt kul att träffa henne igen och jag tänkte att den här tomaten skulle få leva vidare hos mig, som en symbol över den odlarglädje hon delat med sig av till mig.


Oftast kan man dra loss hela klumpen med alla frön.



Men, jag är ganska girig när jag tar egna frön. jag vill ha så många som möjligt så att jag kan ge bort till mina odlarvänner. Så jag skrapar rent i fruktköttet på jakt efter alla frön.


Jag placerar alla frön och fruktkött som innehåller frön i ett glas med vatten och ställer det lite undangömt i ett fönster och glömmer bort det i några dagar. Bli inte förvånade om det kanske blir lite mögel på ytan eller att det bubblar. Möglet kan du pilla bort lite försiktigt och bubbla, det ska det, det ska ju jäsa.


Efter ca 10 dagar är behandlingen klar och det är dags att sila tomatfröna så att de blir rena. Jag häller ur glaset i en skål med vatten och häller försiktigt ut det smutsiga vattnet så att inga frön åker ur och fyller på med rent vatten tills allt tomatsnusk är borta och bara fröna och kristallklart vatten återstår.


Nu är tomatfröna rena och jag häller av dem i en sil och låter dem sedan torka i rumstemperatur i ett par dagar. Sedan packar jag dem i papperspåsar och förvarar dem i garderoben tillsammans med alla frön.

/ Johannes Wätterbäck


5 kommentarer :

  1. Hej Johannes!
    Jag tänker odla ett tiotal tomatsorter och nästan lika många chilisorter i år. De sorter jag tycker om tänker jag ta frön ifrån. Jag undrar om chansen är stor att de olika sorterna kommer att korsas om de står för nära varandra? Gör du något speciellt för att undvika risken för korspollinering?
    Tack för bra pod som du och Sara gör:-)
    Mvh Oscar Bäckström

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Förlåt sent svar. Det kan bli korsningar. Försök pollinera de första frukterna själv förhand och markera dem på något sätt.

      Radera
    2. Hej. Förlåt sent svar. Det kan bli korsningar. Försök pollinera de första frukterna själv förhand och markera dem på något sätt.

      Radera
  2. Hej! Jag har för länge sedan lärt mig att man ska stoppa fröna i munnen och suga av "slemmet" runt fröna och sedan spotta ut dem på ett hushållspapper. Då får man enkelt bort det som försvårar groningen. Har ni provat det? Det kan vara lite knepigt då fröna ibland är så pyttesmå. För mig har det fukat även om jag inte är någon storodlare av tomater. Mvh Mia Holm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har vi nog inte provat. Men det låter intressant.

      Radera