lördag 19 november 2016

Odla med ensilage

Årets hösilagebal är nu avklädd och med hjälp av väder och vind tänker jag att materialet blir lättare att tas upp av växterna. Jag fläker av lite då och då tills hela balen mer liknar en hög snarare ämn en bal. I huvudsak använder jag ensilaget i jorden under växterna som gödsel eller på jorden som täckmaterial.
Idag vet man att gräsklipp innehåller alla 14 näringsämnen som växter behöver och i precis rätt proportioner. Det är budskapet min trädgårdsguru Nils Åkerstedt spridit under 50 års tid, ja han visste säkert inte då att det förhöll sig exakt så men hans teknik om att odla i sand med gräsklipp visade ju att han kommit på något riktigt intressant.



Det var väldigt frustrerande för mig när jag i mina jungfruliga odlingsår fick reda på att gräsklipp var bland det bästa man kunde använda sig av. Den enda platsen jag hade att odla på var på en karg rullstensås långt ifrån gräsmattor. Så om jag ville ha gräsklipp fick jag tigga det från grannar, syskon eller vänner. Men med tiden blev det ganska tidsödande att samla andras gräsklipp, speciellt om de saknade uppsamlare på sina maskiner och jag behövde lägga ner några timmar på att räfsa ihop det gröna guldet.

Egen grönmassa från vägrenens örter.
Så jag började fundera på alternativ till gräsklipp och testade att göra eget ensilage på Nils sätt, sk grönmassa. Men istället för att använda gräsklipp, som jag ändå inte hade, så liade jag dikena längs den lilla grusvägen vid skogsträdgården på örter och grovt gräs under sommaren. Jag packade in örterna ordentligt i 3-4  gamla jordsäckar och slutligen i två nya plastsäckar för att det skulle bli så lufttätt som möjligt. Säckarna lagrades bakom växthuset till nästkommande vår och när jag började greja i trädgården var det dags att öppna dem. Färdig grönmassa har en väldigt stark doft, mycket starkare än den hösilage eller ensilage jag köper eller får från närliggande lantbrukare.



3 kommentarer :

  1. Så gör jag med. Jag får skadade ensilagebalar från en kobonde som ligger på 700 kg.. den balen står där man ställde den ��

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag köpte en hel ensilage bal av "min" bonde i juni. Jag skulle behöva använda den att fylla ut med I nya pallkragar men mycket kommer bli kvar till våren. Blir det förstört med massa mögel om jag öppnar den och den står öppen tills i vår? Mvh Åsa Linn'e

    SvaraRadera
  3. Är det idé att lägga i hösilage om pallkragen står på plattor? Bryts det ner ändå utan maskar?

    SvaraRadera