lördag 1 oktober 2016

Förbered pallkragen på hösten


För att odlingen så här års ska se något sånär trevlig ut, brukar vi "städa lite" i odlingen vart eftersom växterna helt ger upp. Att städa sin odling kan innebära att allt dött material fraktas till komposten. Men varför låta växtmaterialet gör den omvägen, när nedbrytningen kan ske direkt på plats?

I går började vi med bondbönekragen där det bara fanns torrt rassel kvar som stod uppbundna mot stödpinnar. Växtstöden togs bort och vi drog upp bönplantorna med rötterna. Vi klippte bönstjälkarna i decimeter-långa bitar, som vi finfördelade ovanpå jorden. När alla stjälkar var nerklippta var jorden helt täkt av småbitar. I zucchini- och gurkodlingen gjorde vi på samma sätt. Allt döende växtmaterial spreds över jorden för att lättare kunna återgå och ge tillbaka näring till jorden.

Tanken är att dessa pallkragar redan nu i höst ska få ett rejält tillskott av organiskt material och under hösten påbörja nedbrytnings-processen och med tiden ge jorden en bra struktur och värdefullt näringstillskott. För att påskynda komposteringen krävs att befintlig jord och organiskt material blandas så att maskar och andra nedbrytare snabbt hittar maten. I och med vårt höststädade förbereds alltså samtidigt pallkragar och grönsaksland inför nästa odlingssäsong.

Två pallkragar är nu iordningsställda och allt eftersom kommer fler och fler pallkragar bli tomma och prepareras med organiskt material. I vissa kragar kommer vi låta plantor leva vidare för att kunna ge oss skörd under ännu ett år, gå upp i blom och ge oss frön eller lagras för att kunna skördas senare i höst och vinter. Dessa kragar får sin dos av kompost på andra sätt och vid andra tidpunkter.

Har man ingen odling igång alls men funderar på att dra igång nästa vår, kan det vara en god idé att starta redan nu på hösten. Fördelen med att starta på höstkanten är att man direkt får kompostjord i sin odling. Det som behövs är antingen en början till ett friland eller en dubbel pallkrage. Ska du anlägga odlingen direkt mot en gräsmatta gör du klokt i att täcka ytan med wellpapp eller tidningar. Därefter öser du på med allt organiskt material du kan hitta. Det kan vara trädgårdsrens, hopkrattade löv och fallfrukt.  När våren är här och sådd eller plantering ska ske är det bara att blanda i jord och gödsel i din komposthög och sätta igång.




5 kommentarer :

  1. Hej! Vi har en pallkrage med lite diverse i, ska dock plantera vitlök på en del. Kan man klippa ned resterna av det andra och lägga på den andra delen då? Om man ej får tag i gräsklipp eller halm (bor i lgh), finns det nåt annat man kan använda sig av?
    Vänliga hälsningar, Elenor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt organiskt material fungerar, kompost, löv, hö mm. lycka till

      Radera
  2. Jag har också klippt ner bondbönorna men lät själva roten vara kvar i jorden för att bättre tillvarata kvävet som sitter på rottrådarna - har för mig att Skillnadens Trädgård gav det tipset, men nu blir jag förvirrad...

    SvaraRadera
  3. Undrar lite över bokashi. Det kan man väl lägga ut i pallkragarna nu med eller ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut men ibland kan grävlingarna tycka om att äta upp det, så lägg i et så sent du bara kan.

      Radera