torsdag 10 mars 2016

Groddat bovetebröd

Det här är ett saftigt bröd baserat på groddat bovete och mandelmjöl.  Brödet har en något söt karaktär utan att den innehåller något tillsatt socker. Själva brödsmaken har vi förstärkt med hemodlad kummin som ger brödet en rustik smak. På bilden har vi använt cashewnötssmör och mandelsmör som pålägg och toppat smörgåsarna med alfalfa och gröna linser som vi groddat.


Ingredienser
6,5 dl groddat bovete ( mellan 4-6 dagar)
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2tsk salt
0,5 dl vatten
1, 5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
Smör till brödformen

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda all ingredienser förutom 0,5 dl solroskärnor och 0,5 dl linfrön. Stavmixa till en slätkonsistens. Blanda i 0,5 dl solroskärnor och linfrö i smeten och rör runt så att allt beblandas. Smörj en brödform med smör och klicka i smeten och fördela den jämt i formen, gärna med blöta händer. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. När brödet är färdiggräddat stjälper du upp det på ett galler så det får svalna. Håller i ca 4 dagar i rumstemperatur stående med snittytan mot skärbrädan.

Så här groddar du bovete.
Låt bovetet ligga i en skål med kallt vatten i ca ett dygn.
Sila sedan av vattnet och byt ut vattnet varje morgon och kväll.
Efter 3-5 dagar ser groddarna ut som på bilden.
Groddarna är supergoda att ha i en sallad eller som smörgåspålägg.




2 kommentarer :

  1. Oh så gott det låter, måste jag prova att baka jag som är glutenintolerant!

    Undrar.. eftersom det går att grodda bovete så måste det väl även funka att så dessa bovetegroddar så att man får boveteplantor?! Är det kanske nåt som du själv testat?

    SvaraRadera
  2. 6,5 dl färdiga groddar eller 6,5 dl innan groddning?

    SvaraRadera