onsdag 22 juli 2015

Vegetarisk grilltallrik


Det här är en av de mest klimatsmarta middagar vi någonsin har lagat. Alla grönsaker kommer från vår stadsodling "Tillsammansodlingen" som ligger i centrala Västerås och alla andra produkter är krav och eller rättvisemärkta. Tänd grillen en lagom stund innan du är klar med alla ingredienser och bestyr så att du har en fin glöd att grilla på.


Ingredienser
1 medelstor zucchini
2 pkt tofu mild chili
8-12 medelstora fasta potatisar
14-20 sockerärtor
5 medelstora gula lökar
1 färsk chili gärna rejält het
0,5- 1,5 dl rapsolja

Ingredienser grill marinad
0,5 dl neutral olja
0,25 dl citronsaft
2 msk chilisås
1 tsk örtsalt
2 medelstora pressade vitlökar

Ingredienser sås
2 dl gräddfil
2msk barbequesås
salt efter tycke och smak

Gör så här:  Blanda ihop alla ingredienser till grillmarinaden, dela zucchinin tvärs av på mitten i två delar och klyfta upp varje halva på längden i ca 6- 8 klyftor. Skala lökarna och dela dem i två halvor. Lägg i zucchiniklyftorna, löken och sockerärtorna i skålen med marinad och blanda om. Ta fram din största stekpanna och sätt den på max på en passande platta. Häll i en rejäl skvätt rapsolja. Skala potatisarna och skär dem i ca 2-4 mm tunna skivor. Lägg potatisskivorna i stekpannan och stek dem på båda sidor tills de blir knapriga och fått färg, detta kan behövas göras i några omgångar då inte alla skivor får plats, glöm inte att salta dem. Skär varje tofublock i 4-6 långsmala bitar och lägg därefter tofun och de marinerade grönsakerna på grillen och grilla dem till lagom färg och konsistens, lägg chilifrukten på grillen så den får vara med och grillas i ett par minuter. Blanda ihop gräddfilen och barbequesåsen, salta efter tycke och smak. Smaklig måltid

1 kommentar :

  1. Mums! Vilken härlig blogg, inspirerande!
    Johanna

    SvaraRadera