fredag 3 juli 2015

Fläderchampagne med blåbär



Efter att vi hade gjort  två satser "Vanlig" fläderchampagne var det dags att experimentera lite. Vad händer om man mortlar 1,5 dl färska blåbär och tillsätter brygden?   Resultatet blev precis lika bra som den "vanliga" men färgen blev otroligt mycket vackrare!

Extra viktigt! När man vill få saker att spontanjäsa är det en god idé att använda ekologiska råvaror, i synnerhet citrusfrukter. Få frukter är så besprutade med fungicider som citrusfrukter. På ica hittade vi fyrpack med ekologiska citroner för 17:90 och de fungerade utmärkt.

Ingredienser
15-20 fläderblomklasar
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1,5 dl nyplockade blåbär
1 ekologisk citron ( Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)
1-2 msk äppelcidervinäger

Gör så här:Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomklasar i en stor glasburk eller damejanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Mortla 1,5 dl blåbär så att alla blåbär går sönder och häll ner blåbärsmoset. Låt stå i ett dygn och sila av. Låt champagnen stå i ytterligare ett dygn eller två i en damejanne tills du ser att spontanjäsningen kommit igång. Brukar synas som lite skum på ytan och aktivitet i vattenlåset. Tappa sedan upp den på flaskor och förvara flaskorna kylskåpskallt. Plastflaskor är säkrast då det skapas ett väldigt högt tryck när champagnen kolsyrar sig och har man otur så kan glasflaskor explodera.  Förvarar du den i glasflaskor är det viktigt att pysa ut kolsyra ur dem genom att lätta på korken någon gång i veckan. Champagnen kan förvaras kylskåpskall i ett år men är godast i ca 8 månader.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar