söndag 8 mars 2015

Chili från frö till omplantering 1

Det räcker bra med en skrivbordslampa och en lågenergilampa på 2700K ovanför frösådderna. Så här driver vi upp i princip alla våra frösådder och med en värmematta under miniväxthuset.

Plantorna är fortfarande ganska små när vi planterar om den för första gången. Oftast blir det 4 omplanteringar av chiliplantorna innan det är dags för dem att planteras i sin finala kruka eller i en
Earthbox, en odlingslåda på 65 liter med 10 liters vattenmagasin. Efter omplantering 1 hamnar alla våra chiliplantor under T5 rören för att slutligen transporteras ner till odlingskällarna och växa under vanliga lysrör till början av maj -mitten av juni.



 Efter ca 10 dagar under T5 rören ser det så här frodigt ut.
 
 
Enklast att se när det är dags att plantera om en chiliplanta är att vända upp och ned på den och ta loss krukan. Den här har många rötter och kan planteras om redan nu men vi väntar oftast tills det blir fler rötter och att de växt genom i alla fall hälften av jorden.

Favoritodlingsbehållaren. Frukt och grönsaksaskar. De fungerar till allt från chili till majs och kål. De är gratis, håller ett par år och tar oftast mindre plats än en hel pluggboxmodul. För oss som serieodlar är de dessutom smidiga att så i lite då och då.

1 kommentar :

  1. Uppskattar denna informationen supermycket. Är first-time odlare och försöker fövandla mina röda fingrar till gröna, heh! Och att ni visar processen från start, detta är ovanligt, svårt att hitta på google!

    SvaraRadera