fredag 28 november 2014

Vitlöken ska ner i jorden nu


Jag smet in på granngården och skulle köpa ett par pallkragar men vad hittar jag där!? Extrapris på vitlöksutsäde, 10 kr per förpackning! Jag köpte nästan alla och det blev totalt ca 40 lökar. Nu är det dessutom perfekt tid att plantera dem i odlingszon 2 och 3. Tur att vi har så många odlingar igång. Första planteringen skedde vid stugan. Men takfarmen, Prästgatan och tillsammansodlingen ska också ha sin del av utsädet.

Det är så härligt att småodlarna blivit så stora så att de kan hjälpa till med själva arbetet. Här har vi hämtat en skottkärra kompost från vår pallkragekompost ( som varit igång sedan 1992) och bestämt oss för att det blir vitlökarna "Messidor "och "Morado" som ska växa vid stugan.

Den här odlingsbädden byggde vi 2012. Jorden består av fin sand, förmultnade löv och mängder av organiskt material så som kompost och trädgårdsavfall. Då en sådan jord är ganska fattig på både näring och mineraler så tillför vi algomin, hönsgödsel och en kärra kompost. Dessutom fick två säckar av Rölundas gödselladdade biokol åka ner i odlingsbädden.
Vi planterade vitlökarna ca 6 cm djupt, 10-15 cm mellan klyftorna och med ca 30 cm radavstånd. I vår ska de gödslas en gång till med hönsgödsel samt vattnas ett par gånger med gödselvatten.

Vill ni läsa om hur man gör sitt eget biokol så klicka in här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/03/biokol-2013.html

1 kommentar :