fredag 4 juli 2014

Arancini friterade risbollar med pecorino

Oemotståndliga risbollar som här serveras med en kall tomatsås med smak av basilika. Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större.

Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Olja till fritering


Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Tomatsås
Det här är en supersnabb tomatsås som funkar till det mesta. Här serverad kall till de nyfriterade risbollarna

Ingredienser
1 burk krossade tomater
2 msk basilikapesto
1 msk ramslöksolja
2 tsk grönsaksbuljong
1 msk rårösocker
Örtsalt efter behov och smak

Gör så här: Häll i en burk krossade tomater i en kastrull och stavmixa till lagom konsistens. Häll därefter i alla ingredienser utom örtsaltet. Låt koka på medelhetvärme under lock men med viss omröring då och då i ca 10-15 minuter. Slutkrydda med örtsaltet och servera den varm eller kall till risbollarna


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar