tisdag 21 januari 2014

Chili 1a omplantering 2014

I december 2013  sådde jag mina första chilifrön till odlingsåret 2014. En del sår mycket tidigare än mig, men för mig är det här ett rekord och lite av en känsla av att nu hoppar vi över vintern och fokuserar på nästa odlingssäsong. Att så i sådana här överblivna askar har jag gjort under alla år och i princip de flesta växter  och på flera olika sätt, kallbänk, balkong, inomhus, utomhus mm. Fördelen att så i sådana här inomhus är att du lätt kan täcka dessa med plastfolie och en gummisnodd och få ett fuktigt klimat i miniatyr för varje specifik växt. Vilket är behändigt när du sår flera olika sorters chili, tomat, aubergin mm och det tar olika lång tid för dem att komma upp. I ett pluggbrätte så blir du ofta begränsad över att  taket som ger fuktighet täcker alla minikrukor vilket kan bli lite bökigt när man sår snabbgroende ( egna frön) långsamgroende ( köpefrön eller speciella chilisorter). Jag brukar så en sort av varje växt i varje ask och sedan förvara dem i ett miniväxthus på fönsterbrädan. När det börjar gro i en låda tar jag bort plasten. En annan fördel är att du kan ta ur de största plantorna och låta de små vara kvar och växa till sig. På bilden "Red Bhut Jolokia". Jag använder nästan alltid Hasselfors S-jord till mina sådder.


I år sådde jag den första sådden i ett miniväxthus utan värmematta och med en 15w, 2700 K lågenergilampa från biltema. Det räcker bra för mina sådder och plantorna sträcker på sig lagom mycket så att de inte blir gängliga.  I ca två veckor bor de från sådd till omplantering under den här lampan. På bilden röd "Red Bhut Jolokia", "Espelette", "Rocoto Largo", Choclate "Bhut jolokia", "Orange Bhut Jolokia"


Här möts frukter från de övervintrade sticklingarna i källaren med nya plantor från egna frön.  Frukterna i handen borde bli moster eller faster eller något sådant till plantorna, härstammade från en gemensam urmoder på Takfarmen. Att stoppa ner kvistar med frukter på i jord och ge ljus är en jättebra teknik om man vill njuta av plantornas allra sista frukter.I handen, "Aji Pineapple", "Jalapeno och några "Red Bhut Jolokia".
Större än så här blir de inte hos mig innan jag planterar om dem, här kan man se rötterna väldigt bra och bryta loss plantorna varsamt.


Det gäller att vara rädd om rötterna när man pillar ur plantorna ur asken, viss misshandel klarar dem, men  målsättningen bör alltid att vara att skada så lite som möjligt. Jag planterar sedan plantorna relativt djupt i 6 eller 8 cm krukor.


4 kommentarer :

  1. Hej! Är det viktigt att det är just en 15 w lampa? Eller funkar i princip vilken lampa som helst som belysning? Om jag sår nu och ställer i västerfönster, tror du att lampa behövs? Det blev många frågor =) Tack för en inspirerande blogg!

    /Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är inte så viktigt och vanligtvis har man väl starkare lågenergilampor och lysrör. Men vanliga glödlampor är inte så bra. Bara att de får ljus så att de får chansen att växa och utvecklas och inte bli så gängliga. Det finns många billiga belysningsmöjligheter och det är bara att prova dig fram. Tack :) Hoppas du fick svar på dina frågor:)

      Radera
  2. Hej
    Är den lilla plantan ca 10 cm när du planerar om den? Hur många cm av stammen ska då täckas av jorden? Vilken slags jord byter du efter såjorden? Tack :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo ca 10 cm. Man kan täcka så djupt så att bara bladen sticker upp. Vi använder oss av Hasselfors S-jord till sådd och Hasselhors P-jord och deras ekologiska till omplanteringar. Från och med i vår kommer vi mest använda oss av Rölunda Gårds kravmärkta jord.

      Radera