tisdag 16 april 2013

Earthboxes på olika ställen

Vi/ Farbror Grön odlar på flera sätt och på flera ställen. I pallkragar, på friland, i vatten, inomhus, i odlingsbäddar, på balkongen, i växthus mm. En låda som vi testat i ett år nu heter Earthbox och vi tycker att den är jättebra. Vi kommer fortsätta att odla i dessa i år och testa flera grödor det här året. 2012 odlade vi uteslutande tomater i dem. Kombinationen täckodling i hjulförsedd låda med underbevattning och ekologisk gödsel fungerar mer än väl. Den är lika bra inomhus som utomhus, i växthus, på landet eller mitt i stan. Iår kommer också "Nätverk stadsodling Västerås" odla i Earthboxes mitt i staden, men mer om det senare.


 Inomhus på en arbetsplats med två Tinytim tomatplantor i en Earthbox..

Dessa Earthboxes står på förskolan Emilia Öst i västerås. I varje låda växer tre "Tiny tim" tomatplantor.

Efter att vi planterat tomatsticklingarna i Earthboxarna så placerades de mitt i byggnaden och lapar nu sol i ett söderfönster. Pedagoger och barn sköter uppbindning, vattning och pollinering. 


I vintras övervintrade vi en tomatplanta i en Earthbox. Då kommer man igång mycket snabbare med inomhustomatodlingen, eftersom man sticklingsförökar istället för att dra upp från frö. Man tjänar ca 1,5 mån i tid.


Så här såg det ut i vår stadsodling v27 2012. De är tre höga busktomatplantor i varje Earthbox.

På Margaretas altan

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar