torsdag 17 januari 2013

Indiskt " syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås"


En syrlig, smakrik och ganska torr grönsaksgryta, som en Indisk wok nästan.

Syrliga grytan

Ingredienser:
8 dl blomkål
5 dl zucchini
2-3 dl morötter
1-3 msk currymasala
1/2 tsk hing
1 skvätt rapsolja eller några msk ghi
1 tsk nymortlad svartpeppar och eller chili
2-10 msk pressad citron, färsk
1-2 tsk salt

Gör så här: Koka upp vatten. Skala morötterna och skär den i tunna stavar ½ x 3cm, bryt sönder blomkålen i små buketter och skär zucchinin i 1-2 cm stora kuber. Koka först morötterna i 6-8 minuter och häll därefter i blomkålen och zucchinin. Koka dem mjuka men så att de också behåller spänsten. Låt de kokta grönsakerna rinna av i ett durkslag och hetta därefter upp rapsolja eller ghi i en kastrull. Stek först kryddorna i några sekunder och häll därefter ner den pressade citronen och grönsakerna, stek under omrörning i några minuter så att allt har blandat sig. Ett altenativ för att få grytan mindre syrlig kan vara att tillföra 2-5 msk creamy coconut i grytan och inte ta så mycket citron.

Friterad potatis

Ingredienser:
1,5 l potatis
1 l rapsolja
en tjockbottnad kastrull
salt

Gör så här: Tärna potatisen i 1-2 cm stora kuber och hetta upp oljan till ca 180 grader. Lägg ner potatisen i den heta oljan med hjälp av en hålslev. Fritera i omgångar ca 3-4 dl åt gången annars blir inte potatisen knaprig utan bara oljekokt. När du tycker att den fått en fin färg, häller du av den i ett durskslag eller på ett hushållspapper.

Till den syrliga grytan och potatisen passar en yoghurtsås väldigt bra.

5 kommentarer :

  1. Mums...mat i min smak! Kommer att serveras på ett matbord nära mig endera dagen :)
    Trevlig hel!

    SvaraRadera
  2. Trevlig helg! Skulle det stå...svårt skriva med kattor på tangentbordet :)

    SvaraRadera
  3. Och med dina underbara chilisar så kan den här grytan nå oanade höjder:)

    SvaraRadera
  4. Och då måste jag ju bara fråga... vad är hing?

    SvaraRadera
  5. Hing är en Indisk krydda som också kallas asafoetida. på Svenska går den under namnet dyvelsträck. Den har en lökig karaktär som lyfter de Indiska rätterna till ytterligare en smaknivå. I Stockholöm kan du hitta den lite varstans men den kan vara svår att hitta ute i landet.

    Här har vi skrivit om hing http://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/produkter-vi-gillar.html

    SvaraRadera