fredag 28 december 2012

Vegetariska frikadeller / vegetariska köttbullar


Till julbordet detta år testades ett nytt recept i förhoppning om att hitta nya vegatariska köttbullar. Dessa bullar innehåller inget quorn eller sojaprotein. Proteinet kommer i det här fallet från ägg, mandel och ost. Vi blev alla förvånade över dessa små bullars smak. Jag skulle vilja påstå att de smakar precis likdant som bullar av köttfärs. Även inbitna köttätare i vår omgivning blev glatt överraskade. Vi började genast spinna vidare i vår fantasi på vad vi mer kan kunna laga utav denna smet.

Ingredienser till minst 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven ost (ex. cheddar eller herrgård)
1½ dl ströbröd
1/4 gul lök (ca 2 msk riven)
ev gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong

Till stekning
smör eller olja

Gör så här: Riv eller mixa madeln fint, riv osten på den fina sidan av rivjärnet och löken på den grova. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan.  Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna med lite smör eller olja.

6 kommentarer :

  1. Hej och tack för världens godaste recept! De här kommer vi att göra ofta för det är så skönt att slippa kött ibland! Ingredienserna finns ju oftast hemma allihop, toppen!
    Önskar er ett fint nytt odlingsår också!

    SvaraRadera
  2. Går det lika bra med att ta mandelmjöl istället för att mala mandeln själv?

    SvaraRadera
  3. Vi har inte testat det men det borde gå lika bra. Hör av dig om du testar och berätta :)

    SvaraRadera
  4. Går dom bra att frysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig testat men pröva. Kan man frysa kött funkar det väl med mandel :)

      Radera