måndag 27 augusti 2012

Äppelpaj "Knäckig med kardemumma"


Det här är en variant på vår knäckiga äppelpaj på kanel och om kanelen är klassisk i äppelsmaksammanhang så är kardemumman mer mogen, kryddig och komplex i doft och smak. Den lämpar sig mycket väl som efterätt efter en alldeles särskilt god middag, men passar också att njuta alldeles själv till en kopp nybryggt kaffe.Helt klart en paj man ser till att gömma lång bak i kylen så inte resten av familjen knaprar av den.





Ingredienser
150 gram smör (för vegan eller laktosintolerant, ett mjölkfritt alternativ)
En skvätt salt 1/2 tsk ungefär
1.5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
5-6 dl skivat äpple utan skaldelar och kärnhus
2-6 tsk "nymortlad" kardemumma där det gärna får vara lite grovt kvar
1 dl ljussirap (ev lite till för att ringla över)
Ugnstemperatur 200grader
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader, blanda vetemjöl socker och havregryn i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Smöra en pajform och lägg i äppelbitarna. Häll på sirapen och pudra den sedan med kardemumma så de blir täckta. Smula över den gryniga degen över äpplena och fördela den jämt. Om du vill ha den lite extra knäckig så ringla över lite sirap ovanpå precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 25-30 min. Serveras med iskall vaniljsås. Gillar du en tradionellare smak av kanel? Klicka in här isåfall så kommer du dit direkt.

3 kommentarer :

  1. Ätnligen komme rreceptet på denna äppelpaj, har varit lite nyfiken! Den ser helt underbar ut. Tycker att havregryn passar väldigt bra i smuldegar.

    SvaraRadera
  2. Tack:). Ja den smakar till och med bättre än den ser ut. Den nymortlade karemumman gör det där lilla extra för smaklökarna. Ja visst är det så med havregrynen, det höjer knaprigheten till en knaprigare nivå.

    SvaraRadera