söndag 26 augusti 2012

Äppelpaj "Knäckig med kanel"


Efter många års frosseri i äppelpajer så hittade vi äntligen ett grundrecept som vi modifierat och är 100% nöjda med. Äppelpaj anses ju vara en ganska enkel efterätt som man bara slår ihop. Men det är de enklaste rätterna som många gånger är de svåraste att få riktigt riktigt bra. Prova själv, den är sagolik! Just den här pajen är lagad på Transparente Blanche men blir lika god på Melon eller Åkerö.  Överhuvudtaget är inhemska äpplen att föredra vilken sort det än är.


Ingredienser
150 gram smör (för vegan eller laktosintolerant, ett mjölkfritt alternativ)
En skvätt salt 1/2 tsk ungefär
1.5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
5-6 dl skivat äpple utan skaldelar och kärnhus
2-6 tsk kanel beroende på tycke smak och hur mörk man vill ha den
1 dl ljussirap (ev lite till för att ringla över)
Ugnstemperatur 200 grader

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, socker och havregryn i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Smöra en pajform och lägg i äppelbitarna. Häll på sirapen och pudra den sedan med kanel så de blir täckta. Smula över den gryniga smuldegen över äpplena och fördela den jämt. Om du vill ha den lite extra knäckig så ringla över lite sirap ovanpå precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 25-30 min. Serveras med iskall vaniljsås. Trött på kanel? Pröva isåfall varianten med kardemumma klicka här så kommer du direkt dit.

1 kommentar :

  1. Den absolut lättaste Äppelkakan brukade min mamma göra! Den är värd att testa.
    En stor fördel är att receptet är lätt att komma ihåg! :)
    Skiva äpplen i klyftor eller skivor och täck botten på en låg form.
    Blanda lika delar av strösocker och vetemjöl och häll blandningen över så det täcker äpplena.
    blanda mer om så behövs. Hyvla riktigt smör över anrättningen. Se till att ni täckt allt. Tillaga i ugn på 225°C. När ytan börjar bli gyllenbrun, ta ut och servera omedelbart.
    Kakan skall vara knäckig på ytan!
    Vill ni ha kanelsmak så strö över äpplena innan ni täcker dem.
    Till anrättningen serveras vanilsås. Min variant är att vispa grädde lätt och tillsätta lika delar halvtöad vaniljglass (Lidl's Burbon vanilla). Fortsätt vispa till såsen är väl blandad!
    NJUT!!

    SvaraRadera